Ich bin ein Provinzberliner

Nu weet ik het. Ik ben maar een provinciaaltje. Wat ik stiekem niet graag wil toegeven, staat vandaag gewoon zwart op wit in een Berlijnse krant.

De Berlijner is – anders dan alle bezoekers en toeristen in de stad denken – eigenlijk maar een dorpsbewoner. Verder dan zijn eigen Kiezkomt ie niet. Als hij naast een Beier in de S-Bahn zit, walgt ie van zoveel buitenberlijnse invloeden.

De hele Prenzlauer Berg wordt bevolkt door Westduitse Yuppen, te herkennen aan hun Bugaboos. Met kerst kun je daar pas prima parkeren, want dan is iedereen weer ´naar huis´, naar Keulen of Paderborn of Freiburg. De Berlijner krijgt heel veel rimpels op zijn voorhoofd als hij aan Prenzlauer Berg denkt.

En ik hoor dus ook bij het genus dat zijn eigen stad minder goed kent dan de gemiddelde toerist. Geef ik bij deze ruimhartig toe. Nee, ik weet niet goed welk hotel mooi is om in te overnachten (dat doe ik namelijk nooit). Nee, ik weet ook niet waar je goed kan stappen (dat doe ik namelijk ook bijna nooit). Ja, ik weet wel een paar goede cafés, maar jouw reisgids kent er meer.

En als ik ergens aan de westkant van de stad moet zijn zoals vandaag, moet ook ik gewoon even op het S-Bahnplan kijken.

Ik weet wel hoe het is om hier iedere dag naar school te gaan. Om dagelijks de Berlijnse krant te lezen. En ik vind het gewoon om in de S-Bahn een boek te lezen in plaats van door het raam zitten staren. Zonder op te kijken weet ik ook waar ik uit moet stappen en buiten het station werkt mijn ingebouwde kompas feilloos.

Maar boven alles: ik weet hoe het voelt om hier thuis te zijn.

4 antwoorden op “Ich bin ein Provinzberliner”

  1. Zo moeilijk om 'thuis voelen' uit te leggen aan mensen die dit niet zo sterk hebben. Of om uit te leggen wat Berlijn zo uniek maakt. Ik word meteen weer weemoedig als ik je column lees…Ich will auch S-Bahn fahren!! Nu!
    (Mijn -nota bene Nederlandse- vriend heeft trouwens laatst de moeite genomen om alle antwoorden op mogelijke vragen van Nederlandse Berlijn-bezoekers op een rijtje te zetten. Van favoriete ontbijtplek tot must see-lokaties…we waren al die vragen ook een beetje beu 🙂 Vanaf nu hebben we een standaard-mailtje)

  2. Het is toch heel normaal dat je in de stad waar je woont geen goed hotel weet…? Geen goed nieuws als je alle hotels in de stad op je duimpje kent! 😉

  3. @mandarijn En toch wordt me dat heel vaak gevraagd! Gewoon, omdat het Berlijn is!
    @Sonja: Dat lijstje heb ik ook al een keer gemaakt en naar meer mensen verstuurd. Toch probeer ik iedereen ook wel een aparte tip te geven, beetje persoonlijker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *