Wie is Ulrike Nagel?

Ik ben in 1979 geboren in Greifswald, de toenmalige DDR. Vanaf mijn 5e groeide ik op in Oost-Berlijn, tussen de Plattenbauten van Berlin-Marzahn. De val van de muur maakte ik in 1989 als 10-jarige nog bewust mee.

Na mijn eindexamen vertrok ik op mijn 19e voor de liefde en de studie naar Nederland. Na vier jaar communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen sloot ik mijn studietijd af met een postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek.

Mijn eerste ervaringen als journalist deed ik op bij Radio 1, voor het programma ‘1opdemiddag’ van de AVRO. Daarna ging ik als redacteur aan de slag bij KRO Reporter, een programma voor onderzoeksjournalistiek.

Uiteindelijk maakte ik de switch naar de regionale zender RTV Utrecht. Daar heb ik vanaf 2006 gewerkt als verslaggever. Voor radio en tv, en met name als camjo – zelfstandig camerajournalist die zelf draait, interviewt en monteert. In 2011 werd ik ook eindredacteur en combineerde ik beide banen. Veel buiten, en soms binnen; ideaal.

Ondertussen heb ik samen met mijn vriend Jos drie kinderen, Max (mei 2008), Lotta (december 2011) en Elise (juli 2016).

Na 14 jaar Nederland bedachten we dat het ook wel eens tijd werd voor iets anders: Berlijn. En daarom zijn we in 2012 vertrokken naar mijn ‘oude thuisstad’. Tot 2020 heb ik er met name als freelance journaliste gewerkt, voor de regionale omroep RBB, maar ook als correspondente voor verschillende Nederlandse media, waaronder RTLNieuws.

Nog meer info?

film@ulrikenagel.nl