Voor wie?

Ieder EK of WK krijg ik die vraag: Voor wie ben je eigenlijk? En iedere keer is het antwoord lastig. Ja, voor wie ben ik eigenlijk?

Steevast luidt mijn antwoord: zolang Oranje en de Mannschaft er allebei inzitten, ben ik voor allebei. Kan ik bij dubbel zoveel wedstrijden meejuichen, mijn Duitse vriendin S. bellen als Duitsland beter speelt en me heel snel bij mijn collega’s of vriend J. voegen als ‘totaalvoetbal’ de boventoon voert. Handig eigenlijk.

Pas als ze tegen elkaar moeten, gaat mijn geweten opspelen. Geef ik het meest wenselijke antwoord? Zeg ik gewoon de waarheid? Jarenlang wist ik zelf niet wat de waarheid was. Ik kon er ook verder over zwijgen, want in mijn volwassen bestaan hebben Duitsland en Nederland gewoonweg nog nooit tegen elkaar moeten voetballen.
Nu misschien een nieuwe kans. Maar dan moeten ze wel allebei even volhouden tot de halve finale! Alsjeblieft? Mag ik het ook een keer meemaken? En dan vrolijk iedereen vertellen dat ik in dat geval, als het hard op hard gaat, als ik heeeeeel eerlijk ben – ik toch net iets harder ga schreeuwen voor Duitsland?
(Al doet ons beleid thuis wel iets nationalistischer aan: zoon M. sturen we gewoon in oranje shirt naar de oppas. Ook dat met een reden: bij de winkel zijn Duitse shirtjes simpelweg niet verkrijgbaar.)

6 antwoorden op “Voor wie?”

 1. Glücklicherweise gibt's über amazon.de eine Menge deutscher Fanartikel. Fähnchen fürs Auto zum Beispiel. Wäre doch mal interessant, wie lange man überlebt, wenn man damit hier rumfährt 🙂

 2. @Sonja: Dat heb me onlangs nou ook eens afgevraagd! Wat zou er gebeuren als ik die vlaggetjes op mijn auto plant? Ik vrees dat ik het niet durf. Maar eigenlijk….zou ik het gewoon maar meteen moeten doen! (Mijn auto heeft gele kentekens…:-))

 3. Das letzte Spiel war im Sommer 2005 in Rotterdm, während in Köln der Weltjugendtag lief. Wir haben gemeinsam in einer Kölner Kneipe gesessen, rund 50 meiste jugendliche Deutsche und noch mal die gleiche Anzahl Holländer. "Ohne Holland, fahr'n wir zur WM…", "Schade, Deutschland, alles ist vorbei…". Das Resultat war ein 1:1 unentschieden.

  Hier unten ärgert man sich zwar gerne gegenseitig, aber mit Sachbeschädigungen ist eher nicht zu rechnen. Also dürfte es kein Problem sein, mit Fähnchen am Auto nach Heerlen oder Maastricht zu fahren.

  In der Randstad oben hätte ich wegen der hohen Proletendichte da oben schon eher Bedenken.

 4. Wat merkwaardig dat er alleen Duitsers reageren… Nou, ik zal blij zijn als je vaderland het WK verlost van dat gruwelijk saaie 'totaalvoetbal' (= zielloos de bal achterin rondspelen) van Oranje. Ik ben namelijk een voetballiefhebber en geen blinde nationalist die Oranje als onze nieuwe god ziet (ook al is het dan mijn favoriete kleur). Ik zou het alleen wel sneu vinden voor Van Bommel, maar dat is dan ook een halve Duitser.

 5. …Ik kon er ook verder over zwijgen, want in mijn volwassen bestaan hebben Duitsland en Nederland gewoonweg nog nooit tegen elkaar moeten voetballen…

  15 juni 2004 19:45 EK 2004 Duitsland – Nederland 1-1

 6. @anoniem: Ja, merkwaardig genoeg kan ik me daar dus niets van herinneren. Maar bij 1-1 blijft het dilemma natuurlijk gewoon in stand!

Geef een reactie