Twee zielen

Het is weer zo’n belangrijke Duits-Nederlandse dag.

We gingen vanochtend naar het Duitse Konsulat om een paspoort voor onze dochter aan te vragen. Prima moment, dachten we zo.

De portier (die ons net als op een vliegveld fouilleerde en keek of we echt geen muntjes in onze zakken hadden) was gelaten. Hij was vandaag Nederlander op Duitse bodem, maar dat deerde hem niet. Niet zo leuk, leek mij. “Over een jaar ga ik met pensioen, en over twee dagen zit ik in de zon in Turkije.” Dat was alles wat ie opperde. Geen enkele vijandige voetbalopmerking viel hem te ontlokken.

Dan de meneer achter het glas die al onze papieren in ontvangst nam. Die sprak wel Duits, maar het bleek niet zijn thuisland. “Polen”, antwoordde hij op de vraag waar hij vandaan kwam. 1-1, schoot me meteen te binnen. De man begon te glunderen. Ze zouden echt nog wel gaan winnen de volgende wedstrijd, dat wist hij zeker. “Maar jullie krijgen het moeilijk vanavond.” Of ie mij bedoelde of vriend J. was niet helemaal duidelijk. Ook hij sprak geen voorkeur uit.

Toen we weer naar buiten kwamen (de portier hield de deur nog even voor ons open; dat hoort zo als je met een kinderwagen op stap bent), was er dan toch nog een leuke verrassing. Een 25 km-karretje, van dak tot wiel gehuld in oranje. De lampen van het wagentje wezen exact richting – jawel – de deur van het Duitse Konsulat. Hier had iemand goed over nagedacht. Veel moeite voor gedaan. Een goeie mop, een vriendschappelijk gebaar haast; reden voor ons en ook de portier om van oor tot oor te glunderen.

Nee, die echte oude wrevel van vroeger, die is verdwenen, dat schreef ook Joris Luyendijk vandaag in een prachtig doordachte analyse.

En nu – terwijl de volksliederen al klinken op het groene veld – staan er twee teams die allebei van mij zijn. Twee zielen – eentje wit/zwart en eentje oranje. En die laatste wint het vandaag van de eerste. Bij mij althans.

Ze moeten simpelweg allebei door. Ik wil niet dat Nederland er na vanavond al uit ligt. En daarom gaat Duitsland niet winnen.

Alleen van Denemarken. Dat dan weer wel.

En dan zien we weer verder.

Geef een reactie