School

Iedere dinsdag is het schooldag.

Niks bijzonders wellicht, maar voor een 4-jarig jongetje dat tegenwoordig overgeheveld is naar Duitsland, is dat hier best wel apart.

Kinderen gaan in Duitsland namelijk pas naar school als ze 6 zijn. De tijd daarvoor brengen ze ook niet door in een kleuterschool, maar in een ‘Kita’.
(Dat woord vond ik een paar maanden geleden nog superstom, maar een mens went zoals bekend aan alles en inmiddels is het ook uit mijn mond vaker te horen dan me ooit lief was. ‘Kita’ is de korte vorm voor ‘Kindertagesstätte’. En dat is weer een erg lange bewoording voor ‘Kindergarten’, zoals het in mijn tijd nog gewoon heette.)

Kinderopvang dus.
Geen school.

Ze kunnen er heerlijk spelen. Krijgen vriendjes. Kunnen klimmen, dollen, leren liedjes, gaan samen handen wassen, samen eten, samen knutselen, samen boekjes kijken. Maken iedere week een ‘Ausflug’ (een kort uitstapje naar het bos, één halte met de S-Bahn, of alleen naar de volgende nieuwe speeltuin – hoe klein en kort het uitstapje ook is – voor kinderen is het een groot avontuur). Soms hebben ze zelfs een stagiaire die Nederlandse liedjes kan zingen, omdat ze er voor een deel is opgegroeid. Dat kan allemaal.

Althans, wel in onze Kita. Waar ik heel blij mee ben. Waar de groepen klein zijn en alles vrij overzichtelijk. Waar de ouders elkaar goed kennen en dus makkelijk met elkaar omgaan. Waar ieder kind persoonlijke aandacht krijgt, omdat daar de tijd en ook de ruimte voor is.

En toch, en toch – zou het niet al leuk zijn als Max gewoon ook al wat letters zou leren? Stil zitten in een klasje? Taken en opdrachten zou krijgen? Dingen die hij nu al lang zou doen als we in Nederland waren gebleven?

Nou, dat kan dus. Op mijn zoektocht naar Sinterklaas in Berlijn (en die bestaat, daarover meer in het volgende blog), stuitte ik via de website van de Nederlandse ambassade op een boeiende link: De Nederlandse school.

Die bestaat dus. In Berlijn. En die is exact zoals ie klinkt: lessen voor kinderen van 4 tot 12, met Nederlandse juffen en meesters, met een lesrooster, met schoolreisjes, met Koninginnedag, met rapporten en zelfs de CITO-toets.

Je kunt er alleen niet iedere dag naar toe, maar één keer per week een paar uurtjes. En dus reist Max nu iedere dinsdag zo’n beetje door de hele stad om in een mooi oud rood schoolgebouw les te krijgen van juf Marion. In het Nederlands, met andere Duits-Nederlandse kinderen wiens ouders ook ooit zin hadden in een internationale relatie en waar al die jongens en meisjes in de groepen het resultaat van zijn.

In de schoolgids staat dat ze volgens de Nederlandse manier letters leren. Iedere maand één. En na Max’ eerste ‘les’ merkte ik al een duidelijk verschil met de kinderopvang. Ze hadden lettergrepen geklapt. En moesten dan invullen hoeveel lettergrepen ze hadden gehoord. Of onderstrepen wat het eerste woord in een zin is.

Geen denken aan bij de Duitse kinderopvang. Duitsers gruwen ervan als kinderen vroeg iets ‘moeten’ leren. Want zo zien ze dat. Ze moeten zo lang mogelijk klein blijven. Letters leren kinderen hier vrij laat. En langzaam. De afgelopen jaren wil de overheid stimuleren dat kinderen met 5 ook al naar school kunnen. Maar de meeste ouders vinden dat idee vreselijk. En verzetten zich daartegen. Vragen regelmatig om uitstel van een jaar.

Max vindt het tof. Voor zover ik dat kan beoordelen, want ouders zijn er natuurlijk niet bij in de les. Hij zet zijn werkmap bij binnenkomst meteen op het plankje dat daarvoor bedoeld is. Hij heeft een etui met zijn eigen pennen en een schaar. En dat legt hij al vanzelfsprekend naast die van de andere kinderen. Hij gaat op een stoel zitten. Aanschuiven aan een tafel. En luisteren naar de opdrachten.

Hoe hij het doet, weet ik nog niet precies. Of hij de strepen op de blaadjes echt allemaal zelf zet, of hij de rondjes allemaal zelf inkleurt – maar ik denk toch van wel. Na drie lessen ben ik al onder de indruk.

En dat zullen oma en opa in Nederland ook zijn als we met Kerst gewoon een Nederlands rapport kunnen laten zien. Van een Nederlandse school. Ook al wonen we in Berlijn.

Soms is de wereld echt helemaal te gek.

Dark Room

“Maar wat zie je nou eigenlijk in een darkroom?” Die vraag stelde ik zo’n zeven jaar geleden aan mijn waarde collega’s bij KRO Reporter. Allemaal kerels, allemaal hetero, maar toch lachten ze me vierkant uit. Hoe we op het onderwerp kwamen – daar is een grote mistige wolk overheen getrokken, dus geen idee meer.

Nog steeds vind ik het wel een legitieme vraag. Ik ben nog nooit binnen geweest; en ik zal er niet komen ook. Ongetwijfeld is het er niet helemaal pikzwart, dus je ziet vast wel iets.

Bon – eigenlijk heb ik hier jaren niet over na gedacht en het gaat helemaal niet over de inhoud. Ik heb nooit een antwoord gekregen en er ook niet meer naar gezocht.

Maar nu kwam ik mijn eigen zin gisteravond ineens weer tegen.

In een boek.

In een spannende thriller die sinds een paar maanden in de Nederlandse boekenwinkels ligt.

Nou zou je kunnen zeggen; da’s natuurlijk stom toeval. Die vraag heeft iemand anders vast ook al eens gesteld, ik zal niet het enige domme gansje zijn.

In dit geval is de schrijver een oude bekende: mijn bloedeigen eindredacteur destijds, de baas van de Reporterfamilie. Die van de KRO inmiddels overgestapt is naar de HUMAN. En toen bedacht dat ie alle Amerikaanse thrillers al uit had en nu ook eens zelf eentje wilde schrijven.

Dat deed hij dus.

En inmiddels is ook deel 2 uit.

Een tijdje stond het boek in mijn kast te wachten. Is meeverhuisd van Nederland naar Berlijn, en nu werd het tijd om het te lezen. En die ene zin herkende ik dus meteen. Ik vroeg hem via de digitale ether of ik gelijk had, of de zin echt van mij kwam, en het antwoord was positief.

Vandaar nu een puik stukje reclame. Het is een spannend boek en leest als een trein.

En op pagina 33 krijg ik een vette eervolle vermelding.

Voor mijn domme vragen.