Nog (heel even) stil

Het zijn al meer dan 20 miljoen overnachtingen per jaar. En het worden alsmaar meer.

Toeristen houden van Berlijn.

Engelsen, Nederlanders en Amerikanen komen het meest. (Maar liefst 10% meer Nederlanders dan vorig jaar. Zou het iets met onze verhuizing te maken hebben? We hebben al veel bezoek gehad, :-).

Maar nu is het Kerst. Nog een heel dagje.

En dan is de stad leeg.

Engelsen blijven in Engeland.

Amerikanen in Amerika.

En Nederlanders in Nederland.

Zo gaan die dingen.

Voor de echte Berlijners alle reden om even diep adem te halen en te genieten van nagenoeg lege straten. Ook bij toeristische trekpleisters word je even ondergedompeld in oorverdovende stilte.

Op de trottoirs geen trossen mensen met een plattegrond die midden op het pad blijven staan. En die dus fijn de weg blokkeren zodat je er niet langs kan.  Nee, je kan doorlopen. Slenteren zelfs. Het tempo van de Berlijner die met Kerst in de stad blijft, vertraagt.

Want in de stad wonen inmiddels ongelofelijk veel mensen die de afgelopen jaren vanuit andere uithoeken van het land hier naar toe zijn verhuisd. Vanuit Bonn, Castrop-Rauxel, Paderborn en Buxtehude. Vanuit Göttingen of Eckernförde.

‘Wahlberliner’ heten die. (En streng genomen zijn wij dat ook. Niet alleen omdat we nu vanuit Nederland ’terug’ zijn gegaan, maar ook omdat ik samen met mijn ouders ook ooit van de Oostzee hier naar toe ben gekomen. Naar Berlijn, de stad van onze keuze).

Al die mensen hebben hun ouders en grootouders dus in de meest verre uithoeken van Duitsland wonen. Daar is hun ’thuis’ en dus gaan ze daar ook onder de kerstboom zitten.

In onze wijk blijven daarom heel wat ramen donker de afgelopen dagen. Zonder kerstlichtjes.

En in de binnenstad en de populaire wijk Prenzlauer Berg kun je zowat een speld horen vallen met de kerstdagen. Want alle grote gezinnen zitten in Beieren, Baden-Württemberg, op de berg of in kleine dorpen. Bij oma en opa.

Ze doen maar.

Zo hebben wij de stad heel eventjes voor ons.

Heeeeeeel eventjes, want de komende dagen is het weer afgelopen met de rust.

Met oud&nieuw verwacht de stad dit jaar zoveel toeristen als nooit tevoren. 2 miljoen, alleen met de jaarwisseling.

Maar vandaag is het nog stil.

Ik geniet nog even.

Geef een reactie