Alle betrokkenen zouden meer met elkaar moeten praten, zeggen veel politici in de Utrechtse Heuvelrug. “Ik zie dat een heleboel partijen een heleboel dingen roepen, maar ik vraag me af of ze ook daadwerkelijk met elkaar in gesprek zijn”, zegt Judith van Roy van de VVD Utrechtse Heuvelrug. “Wat mij betreft moet iemand het voortouw nemen om alle partijen om tafel te krijgen. Er ontstaat nu een heleboel ruis, niemand weet hoe het zit en dan ontstaan er heel veel geruchten. We moeten het gesprek aangaan.”
Items en tekst door Ulrike Nagel.
De ondernemer mag ook wat verdienen
In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn de meeste partijen kritisch wat de plannen bij het Henschotermeer betreft, maar willen de ondernemer tegelijkertijd ruimte geven. Judith van Roy van de VVD Utrechtse Heuvelrug. “De ondernemer mag natuurlijk ook wel wat centjes verdienen. We kunnen de plannen pas toetsen als ze daadwerkelijk worden ingediend. Dus als die aanvraag er ligt voor een bestemmingsplan, dan gaan we kijken of dat overeenkomt met de afspraken die er zijn uit 2015. En als dat niet overeenkomt, dan gaan we daar ook niet mee akkoord.”
Het Henschotermeer werd tot 2017 beheerd door het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug en dus gefinancierd met overheidsgeld. Daarna werd het recreatieschap opgeheven en werd het beheer overgedragen aan de familie Van de Lagemaat, die ook het naastgelegen vakantiepark De Heigraaf besturen. De familie kwam afgelopen jaar met ideeën hoe zij recreatie rondom het Henschotermeer verder wil exploiteren, met onder meer een kinderboerderij, een activiteitenhal, een klimbos en horeca. Op de plannen zijn ook appartementen ingetekend waar toeristen zouden mogen overnachten.
Utrechtse Heuvelrug heeft weinig zeggenschap
Karin Oyevaar van D66 is al eerder voor het Henschotermeer in de bres gesprongen. Maar het is ook lastig voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, want ze kunnen niet heel veel doen. “Door het Recreatieschap op te heffen, gaf de gemeente ook een groot deel van haar zeggenschap op. Met de kennis van nu kan je je afvragen of dat verstandig is geweest en het is ook zeker een les voor de toekomst. Onduidelijk is over welke onderdelen van de plannen de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug nog mee kan besluiten. De nachtrecreatie beslaat uitsluitend het grondgebied van de Gemeente Woudenberg. En het kan ook zijn dat het besluit over de plannen alleen door de provincie genomen wordt.”Marina Roelofsen van het CDA beaamt dat. “Daarom hebben we de samenwerking nodig. Als gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen we dit niet oplossen. Ons aandeel in het Henschotermeer is te klein. Het ligt maar voor een klein deel op ons grondgebied, dus we hebben er niet veel over te zeggen.”Ondertussen heeft vooral Maarn wel last van de drukte rondom het meer en de vakantieparken die er omheen liggen. Marina Roelofsen, CDA: “Nu is de balans een beetje zoek, er is veel onrust. Mensen ergeren zich aan de drukte, aan de auto’s die overal geparkeerd worden, er moet evenwicht zijn met de natuur. Vooral de huisjes aan het meer, die willen ze liever niet. Gelukkig komen er nu ook steeds meer stemmen uit Woudenberg dat ze daar ook niet aan willen.”
Geld verdienen versus natuur behouden
Tom Zoutewelle van de ChristenUnie. “Gemeente en provincie konden het onderhoud niet meer betalen. Dus is het recreatieschap in 2017 opgeheven. Toen zijn er andere spelregels bedacht, waar een exploitant aan zou moeten voldoen. En die regels gelden nog steeds. De ondernemer moet het ook kunnen bekostigen, dus we moeten hem ook wat ruimte geven. Maar de verhoudingen tussen toerisme en natuur mogen niet aangetast worden.” Judith van Roy van de VVD: “Als je investeert, dan wil je dat natuurlijk ook terug verdienen, maar of daar helemaal de balans juist is, dat is de vraag. De natuur is wat de mensen hier zo aantrekt, dus we vinden het behoud ervan enorm belangrijk.”Sommige dingen had de gemeente Utrechtse Heuvelrug wel anders kunnen aanpakken, zegt Tom Zoutewelle van de ChristenUnie: “We hadden wel eerder in de gemeente duidelijk moeten maken dat de besluitvorming hier plaatsvindt. In een vroeger stadium. Nu hangt het een beetje boven de lucht alsof dingen al besloten zijn en dat is niet het geval.”
Ondernemerschap plus subsidie?
Nadat het recreatieschap ophield te bestaan, moet de ondernemer opdraaien voor alle kosten. Is er geen tussenvorm denkbaar waarbij de provincie Utrecht meebetaalt aan het Henschotermeer? Zoutewelle van de ChristenUnie: “Wij zijn nu een contract aangegaan met een ondernemer en die moet ook een faire kans krijgen. Mocht hij hulp nodig hebben, dan kan ik me voorstellen dat er iets gebeurt. Maar het vertrekpunt in 2015 was dat de overheid er geen geld meer in gaat stoppen. Het pijnlijke moment waarop we zeiden dat we het recreatieschap gingen opheffen. Is dat terug te draaien? Nou, dat is dan wel een politiek besluit. Dan moet de provincie daar samen met de gemeentes over nadenken. Maar dat is lastig, dat zie je nu.”Vooral voor de kiezer mag de communicatie wel wat transparanter, zo Zoutewelle. “De kiezer wil een overzichtelijke situatie, maar nu zijn er meerdere partijen betrokken, twee gemeentes en de provincie. Ik denk dat wij als politici de verantwoordelijkheid hebben om dingen uit te leggen. En dat doen we te weinig.”