Schaatspret bij ijsclub in Doorn

Doorn – In Doorn zijn de ijsmeesters dagenlang in touw geweest en het is gelukt: vanaf vanochtend 8.00 uur is de schaatsbaan open zolang het weer het toelaat. Er is koek en zopie en het is mooi zonnig. Genieten voor de liefhebber.

Item voor TV (RTV Utrecht) door Ulrike Nagel.

Impressies van de schaatsbaan in Doorn.

Hoewel op baantjes zoals in Doorn al geschaatst kan worden, zit het er deze week vrijwel zeker niet in op grote plassen of vaarten, zegt een meteoroloog van Weeronline. Met temperaturen die plaatselijk daalden tot -9 graden Celsius was het de koudste nacht van het jaar, maar die kou houdt niet lang genoeg aan om verantwoord op open water te schaatsen. “Om ijsbanen op grote schaal open te laten gaan, heb je wel een paar dagen strenge vorst nodig.” Vanaf de nacht van zaterdag op zondag is de kou voorbij en treedt de dooi in.

Maar dit mag de pret in de Doorn niet drukken. Het ijs is er zwart en spiegelglad. “Het glijdt als een tierelier.” Ook burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is present op de baan. “Het is nog een beetje vroeg, maar dat hoort. Dank aan de vele vrijwilligers van de Doornsche IJsclub die dit weer mogelijk hebben gemaakt. Geweldig!”
Rond 09.00 uur was het al behoorlijk druk op de ijsbaan. “Dat is bedoeling ook”, zegt ijsmeester Theo Schippers. Hoelang de ijsclub open blijft? “Dat hangt af van de zon.” De ijsmeesters gaan in ieder geval tot in de nacht door om de baan goed te houden.

Impressies van de ijsbaan in Doorn.
Impressies van de ijsbaan in Doorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *