Ik ga naar bed en ik neem mee…

…mijn modeltreinen. Om mee te knuffelen.
Tenminste, dat doen de meeste bezoekers en tentoonstellers van de Eurospoor volgens mij dagelijks. Dat soort treingekken (in het Duits ook ‘Pufferküsser’genaamd) bevolken de komende drie dagen Hal 1 van de Jaarbeurs te U. Vooral Duitsers. En Oost-Duitsers.
Toen ik er net was, waren wel vijftien mannen tegelijkertijd bezig een groot dorp met huizen, grasveld, bergen, bomen, lampjes en treinen op te bouwen. Het ging om het Oost-Duitse dorp Lauscha.
Alsof je niets beters te doen hebt.
Nou, deze mannen niet.
Toen één van hen begon te vertellen dat alle materialen nog uit de jaren ’70 stamden, vroeg ik of het nog spul uit de oude DDR was. Hij merkte meteen dat hij met een ‘insider’ te maken had en vroeg of ik even een klein stukje tekst wilde voorlezen dat op het mini-treinstation stond.
Ik boog voorover en las:

Wir arbeiten für ein besseres Leben und für den Frieden unserer Heimat.

Inderdaad. Een sterk stukje DDR-materiaal in Utrecht.

Geef een reactie