Nieuw (een fotoverslag)

Iedere keer is er weer iets nieuws. Een zandheuveltje weg – een gebouw erbij. Of eentje verdwenen.
Dat is Berlijn.


Vriend J. staart al bij aankomst uit het raam en verbaast zich. ‘Dit stond hier toch nog niet? En wanneer hebben ze dat er nou bijgezet?’.

In de regen wandelen we naar een nieuwe aanwinst van de stad. De Humboldtbox. Een grijsblauwe kubus midden op de Schlossplatz. Hartje centrum, daar waar de Palast der Republik stond en neer is gehaald. En waar nu het Berliner Stadtschloss weer moet herrijzen.


Entree: 2 Euro. Dat begint goed. Binnen historische films over het stadskasteel dat hier altijd stond, in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd raakte en in 1950 door de Oostduitse regering werd opgeblazen.


Boven: tentoonstellingen van de Humboldt Universität. Prachtige panorama’s door brede dikke raampartijen. En bovenop al dat een terras, met chique stoelen, lekkere koffie en een beetje champagnegevoel.


Als je hier naar beneden tuurt, zie je ineens restanten van het kasteel. Oude tegelvloeren. Stenen. Muurtjes. Ontbloot aan de buitenlucht, nu de parkeerplaats die hier jarenlang zat, is opengebroken.

Een apart gezicht. Terwijl ’t een historische stad is, zijn er zelden echt archeologische resten te zien. En dat er echt nog iets van het fundament van het Stadtschloss hier onder zou zitten – dat had ik in de verste verte niet bedacht. Toch wat minder grondig in het opruimen, die Duitsers.


Alweer iets nieuws dus. In de stad die ik toch iedere keer weer denk te kennen. Ik ben nu bijna zover dat ik dat Stadtschloss ook echt gebouwd wil zien worden. Terwijl het veel te duur is en ook nog eens een slap aftreksel wordt van hoe het er vroeger uitzag.

Maar toch. Als het ergens kan, dan in deze stad.

Geef een reactie