Ik ben in 1979 geboren in Greifswald, de toenmalige DDR. Vanaf mijn 5e groeide ik op in Oost-Berlijn, tussen de Plattenbauten van Berlin-Marzahn. De val van de muur maakte ik in 1989 als 10-jarige nog bewust mee.
Na mijn eindexamen vertrok ik op mijn 19e voor de liefde en de studie naar Nederland. Na vier jaar communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen sloot ik mijn studietijd af met een postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek.
Mijn eerste ervaringen als journalist deed ik op bij Radio 1, voor het programma '1opdemiddag' van de AVRO. Daarna ging ik als redacteur aan de slag bij KRO Reporter, een programma voor onderzoeksjournalistiek.
Uiteindelijk maakte ik de switch naar de regionale zender RTV Utrecht. Daar heb ik vanaf 2006 gewerkt als verslaggever. Voor radio en tv, en met name als camjo - zelfstandig camerajournalist die zelf draait, interviewt en monteert. In 2011 werd ik ook eindredacteur en combineerde ik beide banen. Veel buiten, en soms binnen; ideaal.
Ondertussen heb ik samen met mijn vriend Jos drie kinderen, Max (mei 2008), Lotta (december 2011) en Elise (juli 2016).
Na 14 jaar Nederland bedachten we thuis dat het ook wel eens tijd werd voor iets anders: Berlijn. En daarom zijn we in 2012 vertrokken naar mijn 'oude thuisstad'. Om er voor een paar jaar te wonen en te werken. Sinds juli 2012 ga ik daarom als freelance journalist door het leven. Met camera en statief, microfoon en pen. Zie mijn profiel op Linkedin voor referenties en opdrachtgevers.
Nog meer info?
mail@ulrikenagel.nl
Ik kom uit een land dat niet meer bestaat. 35 jaar geleden viel de Berlijnse muur, op 9 november 1989. Ik ben opgegroeid aan de oostkant daarvan, maar leef inmiddels ook mijn halve leven al in Nederland.
In de podcast ‘Over de Muur’ kijk ik terug. Welke herinneringen heb ik nog? En hoe kijken mijn klasgenoten van de basisschool hierop terug? Maar ook Nederland speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog en onderhield (handels)relaties met de DDR. Hoe keek mijn nieuwe thuisland in die tijd naar mijn oude?
Journalist Ulrike Nagel groeide op in Oost-Berlijn en woont nu in Nederland. In de zesdelige podcastserie ‘Over de muur’ (binnenkort te beluisteren) gaat ze op zoek naar wat er nog van de DDR over is bij de mensen die daar opgroeiden.
Ulrike vertelt in de postcast-serie “Toen was ik 12” over leven in de DDR en over de val van de muur. De podcast van Willem Wever voor kinderen, waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis. Gemaakt door: Lyda van Westen, Andre Broertjes, Maarten Bleumers, Evelien Veldboom, Josephine Hoogland, Robin Peters, Geesje Oostland, Rudy Mackay, Michaël van Putten & Stefan Stasse. Met speciale dank aan Jennemiek van Gestel.
In het Haus der Unternehmer in Duisburg kwamen op maandag 30 september 2024 beleidsmakers, experts en spelers uit de industrie bijeen voor de jaarlijkse RH2INE-conferentie, georganiseerd door NRW.Energy4Climate de Provincie Zuid-Holland. Ulrike Nagel was moderator van deze bijeenkomst.
Het thema van de conferentie was “Dekarbonisierung der Binnenschifffahrt”.
In het groeiende netwerk werken inmiddels organisaties uit zes Europese landen samen. Hier worden de krachten gebundeld om de Europese binnenvaart koolstofvrij te maken. Sinds 2019 wordt er hard gewerkt om de opschaling van gestandaardiseerde waterstofoplossingen voor te bereiden. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de Provincie Zuid-Holland en Michael Theben, hoofd van de afdeling klimaatbescherming bij het Ministerium für Wirtschaft, Innnovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen deelden updates over de stappen en uitdagingen om van waterstof de brandstof van de toekomst voor de binnenvaart te maken. Op de agenda stonden onderwerpen als de versnelling van de ontwikkeling van haveninfrastructuur en het waarborgen van financiering voor emissievrije schepen.
In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn op 22 september verkiezingen. “Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de SPD, die al 30 jaar lang daar een minister-president heeft, en tussen het extreems rechtse AFD.” Luister naar journalist en Duitsland-kenner Ulrike Nagel in gesprek met Jan van Delm op de Vlaamse radio.
De AfD is de grootste geworden in de Duitse deelstaat Thüringen. Ook in het aangrenzende Saksen scoorde de rechts-radicale partij een monsterzege, waar het als tweede is geëindigd. De links-populisten onder leiding van politicus Sahra Wagenknecht maken ondertussen ook een opmars. Bondskanselier Scholz noemt de uitslag van de deelstaatverkiezingen ”bitter”: de regeringspartijen hebben flink ingeleverd. Duitsland-kenner Ulrike Nagel praat met Sophie Derkzen op Radio 1 over de onvrede van de Oost-Duitsers en de roep om verandering.
‘Geen nieuw geld voor Oekraïne’, kopte de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het leidde tot flinke onenigheid in een coalitie die toch al bekendstaat om conflicten. Het lukt de regeringspartijen al maanden niet om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen, terwijl intussen de aankomende deelstaatverkiezingen in het Oosten als een donkere wolk boven hen hangen. Over deze spanningen Duitslandexpert van de VRT Jeroen Reygaert en journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel.
Ulrike gaf uitleg aan de Duitse luisteraars van RadioBremen Zwei over wat er nu gaande is met de politieke partijen in Nederland. In het programma “Der Morgen” gaf ze toelichting aan Anja Goerz.
Voor de tweede keer in drie jaar kampt Duitsland met grote overstromingen. Na onophoudelijke regen in Beieren en Baden-Württemberg braken meerdere dammen door en dorpen in de regio worden vandaag geëvacueerd. De schade is weer enorm. in Duitsland staat de Jahrhundertflut van 2021, nog maar drie jaar geleden in de Eiffel, nog in het geheugen gegrift. En toch staan er weer straten blank, breken dijken door en moeten mensen huis en haard verlaten op zoek naar hoger gelegen gebieden. Is Duitsland voldoende voorbereid op de toenemende dreiging van hoogwater ten gevolge van klimaatverandering? En wat is er geleerd van de catastrofale overstromingen in het Ahrdal van 2021? Te gast is journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel.
Veel Duitsers van middelbare leeftijd zeggen tevreden te zijn met hun leven, blijkt uit recent onderzoek. En na jaren van coronacrisis, hoge inflatie en oorlog op het continent, is die goede stemming best verrassend te noemen. Duitslandkenner Ulrike Nagel vertelt ons meer in de rubriek Uitgelicht.