RTV Utrecht: referendum woningbouw in Houten

Een groep inwoners van Houten heeft duizenden handtekingen ingezameld om zo een referendum over de bouw van bijna 6000 woningen af te dwingen. Het college wil de komende twintig jaar flink gaan bouwen, maar de tegenstanders vrezen dat met name de hoogbouw het dorpse karakter van Houten gaat aantasten.

Bekijk het item van Ulrike Nagel voor RTV Utrecht.

“Mensen hebben het gevoel dat er niet op een Houtense manier gebouwd wordt. Houten is altijd uniek in de manier waarop wij hier gebouwd hebben en deze plannen zien er heel anders uit. Mensen denken dat het eruit gaat zien zoals in Nieuwegein, of als in Kanaleneland of in Overvecht”, zegt Ellen Standhardt-Jonkers, één van de initiatiefnemers van het referendum.

Inmiddels staat de teller op 4300 ingezamelde handtekeningen en er waren er 2250 nodig voor een referendum. De gemeenteraad beslist morgen of de volksraadpleging er daadwerkelijk gaat komen. Maar door het aantal ingezamelde handtekeningen lijkt dat nog een formaliteit.

Raadgevend referendum
Het gaat overigens om een raadgevend referendum. Dat betekent dat de uitkomst ervan niet bindend is voor de Houtense politiek. De planning is om het tegelijkertijd te houden met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart aanstaande.

Ulrike Nagel in item RTV Utrecht over referendum bij woningbouw in Houten.
Ulrike Nagel in item RTV Utrecht over referendum bij woningbouw in Houten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *