Weer even stappen, “de nacht staat op”

UTRECHT – Vannacht gingen in tal van Utrechtse en Amersfoortse clubs voor het eerst in lange tijd de voetjes weer van de vloer. Clubs als De Helling, dB’s en Ekko deden mee aan de protestactie ‘De Nacht staat op’, in Amersfoort kon je uitgaan in Fluor. De actie is een protest tegen de corona-maatregelen van de overheid.

Item en tekst door Ulrike Nagel voor RTV Utrecht

Zo vlak voor verdere versoepelingen – heeft protesteren dan nog wel zin? Directeur Arlette de Jong van poppodium De Helling vindt zeker van wel. “Dat er weer meer zou kunnen, dat is nog steeds niet officieel bevestigd en al twee jaar lang zijn wij gesloten. De versoepelingen gelden nog steeds niet voor de nacht, dus alle nachtprogrammering vervalt. Het is een sociaal bindmiddel, mensen hebben elkaar lang niet gezien, er is zoveel creativiteit en die waarde wordt heel erg onderschat.”

In de rij voor De Helling veel blije koppen, ondanks de kou. “Het gevoel is lekker, om gewoon te gaan stappen. Het is al fijn om überhaupt in de rij te staan. Dansen heb ik echt wel gemist,” zegt iemand. En een meisje verderop voegt toe: “Het voelt goed. We hebben er allemaal zin in en het is te lang geleden.”

Binnen knallen de beats uit de speakers, vijf DJ’s mogen vandaag gaan draaien – tot 4 uur in de ochtend als er geen handhavers opduiken. Ze komen allemaal uit Utrecht, zodat ze desnoods op de fiets naar huis kunnen. Bastienne is één van hen. Door haar werk als verpleegkundige heeft ze de nacht als uitlaatklep juist nodig, vertelt ze. “De nacht voelt intiemer, wat anoniemer ook. We hebben een paar weekenden gehad afgelopen jaar dat we open mochten, maar dat was overdag. Juist in de nacht kun je zoveel makkelijker loslaten wie je overdag bent. Ik werk als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de nacht kan ik gewoon in mijn trainingsbroek en mijn grote truien gaan draaien en dansen. Dan ben ik een ander mens.”

Party in De Helling
Party in De Helling

In het ziekenhuis voelde Bastienne door haar baan ook de druk door corona, op de cohort-afdeling bijvoorbeeld, waar ze het afgelopen jaar heeft gewerkt. “Je ziet alle twee de uitersten van de corona-discussie, aan de ene kant snap ik dus heel goed waarom de maatregelen er zijn geweest, ik heb goed voor ogen wat de gevolgen zijn van corona. Maar waarom vooral de maatregelen in het nachtleven zo streng worden gehanteerd, dat begrijp ik op dit moment eigenlijk niet meer.”

Het nachtleven voelt zich niet erkend, na al die maatregelen willen de clubs weer zichtbaar zijn. Arlette de Jong: “Vergeet niet dat we al bij protocol 19 of 20 zijn. Met wél seated, niet seated, 1.5 meter, 50 mensen, 30 mensen, 70 mensen, wél horeca, géén horeca, het is echt wel heftig geweest.”In De Helling kan een hele poos worden door gedanst in de nacht, volgens sommigen wordt er in andere clubs in Utrecht wél gehandhaafd. Arlette de Jong: “Het is spannend, de gemeente Utrecht heeft aangegeven dat ze gaan handhaven, maar in tegenstelling tot heel veel andere gemeenten hebben we geen dwangsom gehad, dus het is wel de stoerste stad van heel Nederland.”

In De Helling kon volop worden gedanst
In De Helling kon volop worden gedanst

Bezoekers hebben goede hoop. “Ik denk dat de boa’s meteen komen of dat ze helemaal weg blijven en we hopen op dat laatste.” Een andere kijkt vragend naar haar maatje. “Volgens mij komen ze later langs, zoiets hoorde ik, dat ze op het eind wel een beetje moeilijk gaan doen, in Amsterdam is het erger dan in Utrecht, denk ik. We zien wel wat de avond ons brengt,” sluit ze af.

Ulrike Nagel, RTV Utrecht – De Nacht staat op: weer dansen in De Helling

Als koetjes in de wei

Binnen staat de barman een biertje te tappen. Met de juiste schuimkraag wil het nog niet zo lukken. Maar zelfs onder zijn mondkapje is te zien dat hij glundert van oor tot oor. “We zijn allemaal net als koetjes in de wei. We hebben er super lang naar uitgekeken, dus het dansen gaat beginnen. Nu kijken of we de hele nacht volhouden.”De dansvloer is inmiddels goed gevuld. Driehonderd tickets heeft De Helling verkocht, eigenlijk mochten het er meer zijn, “We hebben er nog wel rekening mee gehouden dat mensen dan meer plek hebben. En dat we minder mensen naar huis moeten sturen, mocht er toch gehandhaafd worden,” vertelt directeur De Jong.

Bastienne draait in de helling
Bastienne draait in de helling

DJ Bastienne is ook blij dat ze eindelijk weer mag gaan draaien, maar staat hier ook met een dubbel gevoel. “We voelen ons niet gehoord, niet gesteund, niet herkend. Daarom organiseren we dit. Ik kijk heel erg uit naar deze avond, maar ik voel ook een tikkeltje boosheid dat we dit op deze manier moeten doen.”Uiteindelijk komen de handhavers toch nog naar De Helling, om 1.30 uur overhandigen ze een schriftelijke waarschuwing. “We moesten om 2.30 uur leeg zijn, dat is gelukt.” laat directeur Arlette de Jong via mail weten.

Reactie gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht laat zondagochtend weten dat er tien mondelinge waarschuwingen zijn uitgedeeld. Daarna volgden nog zes schriftelijke waarschuwingen. “Vervolgens zijn alle horecagelegenheden die nog open waren dichtgegaan”, meldt een woordvoerder. Het verlaten van de clubs is volgens de gemeente rustig verlopen.