RTV Utrecht – 50ste editie Spakenburgse Dagen feestelijk van start

Het heeft door corona drie jaar moeten duren, maar vanochtend gingen de Spakenburgse Dagen eindelijk weer van start. Vier woensdagen op rij is het feest in het dorp aan de haven, met marktkramen, optredens en een hoofdrol voor de klederdrachten vanuit heel Nederland.

Item voor TV, live, en artikel door Ulrike Nagel.

Ulrike Nagel live vanaf de Spakenburgse Dagen

Zon, 28 graden en een heleboel goed gehumeurde mensen – om 10.00 uur is het al druk en gezellig bij alle marktkraampjes. Die bieden voor elk wat wils, van vis (uiteraard) tot oliebollen (ja, echt). Burgemeester Melis van de Groep loopt in klederdracht samen met zijn dochters langs de botters en de kraampjes en praat onderwijl met de Spakenburgers. “Ja, ik word om de haverklap aangeklampt door de mensen, maar dat is alleen maar fijn. Het is feesten en thuis komen, het is nu de 50ste editie en het is fantastisch dat we dit nu weer kunnen doen. En helemaal in klederdracht.”

Ulrike Nagel doet een live verslag vanaf de Spakenburgse Dagen
Ulrike Nagel op de Spakenburgse Dagen

De tweede en de derde Spakenburgse Dag zijn traditioneel nog beter bezocht, vertelt de burgemeester. Maar ook vandaag is het al een gezellige drukte. Vaak is het ook afhankelijk van het weer. “Als we vandaag de hitte van gisteren hadden gehad, dan hadden we de festiviteiten misschien moeten afgelasten”, zegt Van de Groep, “dus ik ben blij dat ie vandaag is. Dit is genieten!”

50e Spakenburgse Dagen

Op het hoofdpodium presenteren verschillende streken in Nederland hun eigen traditionele klederdracht, vandaag bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaanderen en Zelhem in de Achterhoek. Dames met zwarte hoedjes lijken zo uit een geschiedenisboek gestapt. Ingrid Cortvriendt is met vriendinnen helemaal vanuit Zeeuws-Vlaanderen hier naartoe gekomen. In haar traditionele kleding, een zwarte rok en grote pofmouwen. “Ik doe er ongeveer een half uurtje over om dit aan te doen, dus dat valt nog mee. Wollen sokken eronder en ook een wollen rok. Dat klinkt warmer dan het is, want het is een natuurlijk materiaal en niet synthetisch, dus veel fijner als het warm is. Maar eigenlijk horen er nog drie rokken onder, die heb ik maar weggelaten.”

Ulrike Nagel op de Spakenburgse Dagen
Ulrike Nagel op de Spakenburgse Dagen

Op het bankje naast haar zit nog een Ingrid uit Zeeuws-Vlaanderen, met prachtige sieraden passend bij de kleding. “Dit is de zondagse versie, ik reken meestal een uur voordat ik dit allemaal aan heb. Maar gelukkig draag ik het maar een paar keer per jaar.”

De Spakenburgse kledij kom je op elke hoek tegen, net als oliebollen- en viskramen. De komende vier woensdagen kan je hier overal genieten, ook van shantykoren of gewoon met een biertje op het terras. “Wij zitten op een camping hier in de buurt en zijn hier naar toe komen fietsen”, vertelt een meneer op de eerste rij van het café. “Dan val je hier wel met je neus in de boter. Zon, de markt, muziek, een biertje erbij – dit is vakantie, wat wil je nog meer?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *