Wijk bij Duurstede neemt maatregelen na overlast bij opvang

Wijk bij Duurstede neemt extra maatregelen na verschillende incidenten rond de asielopvang in het stadje. Er komen bijvoorbeeld extra agenten en boa’s om toezicht te houden. Ook is er een screening gedaan op potentiële overlastgevers. Veertien asielzoekers zijn inmiddels weg uit de opvang.

Live voor TV (RTV Utrecht) en artikel door Ulrike Nagel.

Maandag kreeg de gemeente meerdere meldingen van problemen bij de opvang. Zeker een groep van vijf mensen heeft voor grote overlast gezorgd. Zo is er winkeldiefstal gepleegd en werd er een inbraak gedaan in een caravan. Daarnaast heeft ook iemand de fietstassen van een inwoner leeggeroofd, is er een meisje lastiggevallen en stelden een aantal mannen zich intimiderend op naar buurtbewoners. “Dit kan natuurlijk niet”, reageert wethouder Wil Kosterman. “Hier willen we onze inwoners niet aan blootstellen.” Na de incidenten zijn drie asielzoekers opgepakt.

Ulrike Nagel live op RTV Utrecht over overlast opvang asielzoekers Wijk bij Duurstede
Ulrike Nagel live over overlast opvang asielzoekers Wijk bij Duurstede

Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen liet de gemeente alle asielzoekers in de opvang doornemen. Vier mensen werden aangemerkt als potentiële overlastgevers, zeven waren zogeheten veiligelanders. Dat zijn asielzoekers uit landen die door de Nederlandse overheid als veilig worden gezien. Samen met de drie die gisteren werden aangehouden zijn ze overgedragen aan het COA. Zij keren niet meer terug in de sporthal in Wijk bij Duurstede.

Aanscherpen veiligheidsmaatregelen

Naast de screening heeft Wijk bij Duurstede ook andere maatregelen genomen om de veiligheid rondom de opvang te kunnen garanderen. Zo lopen er vanaf vandaag extra boa’s in de stad, die samenwerken met de politie en vragen kunnen beantwoorden van inwoners. Ook komen er vier extra politieagenten in Wijk bij Duurstede, die zowel overdag als ’s nachts worden ingezet. Daarnaast zijn 24 uur per dag tien beveiligers aanwezig in en om de sporthal. Ook is afgesproken dat mensen uit veilige landen niet in Wijk bij Duurstede worden opgenomen.

De wethouder laat weten dat er na maandagavond geen incidenten meer zijn gemeld. “Maar dat betekent niet dat het ook niet gebeurt”, zegt ze.

Ulrike Nagel live (RTV Utrecht studio)
Ulrike Nagel live (RTV Utrecht studio)

Geef een reactie