Duitslanddeskundige Ulrike Nagel bespreekt het boek dat is verschenen met de politieke memoires van Angela Merkel, de Duitse oud-bondskanselier die deze rol 16 jaar lang vervulde.
Ulrike Nagel op Radio 1 – Vroeg – over Angela Merkel
Deze week verschijnen de memoires van Angela Merkel: het leven van de ooit machtigste vrouw van Duitsland, in haar eigen woorden, ruim 700 pagina’s lang.
Dat ‘Mutti’ Angela Merkel veel impact heeft gehad op de wereldpolitiek mag duidelijk zijn. In haar memoires schrijft ze dan ook uitgebreid over Poetin, de Paus en over haar ontmoetingen met Donald Trump.
Maar hoe heeft haar Oost-Duitse jeugd haar politiek beïnvloed? En wat heeft ze, naast ‘wir schaffen das’, als nalatenschap in Duitsland zelf?
Te gast is Ulrike Nagel, Duitslandkenner en zelf ook opgegroeid in Oost-Duitsland – waarover ze de podcast ‘Over de Muur‘ heeft gemaakt, die te vinden is op NPO Luister.
Ulrike Nagel, Herenigd Duitsland, 35 Jaar na die Wende
Op 9 november is het exact 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Op die herfstige novemberavond in 1989 opende de DDR – weliswaar na weken van massale protesten, maar toch ook vrij plotseling – de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn. Het werd het historische startschot van de hereniging van het decennialang verdeelde Duitsland.
Inmiddels is de Muur alweer 35 jaar weg, maar zijn de verschillen tussen Oost en West nog altijd levensgroot. Tegelijkertijd lijken verkiezingsuitslagen Duitsland soms opnieuw te verdelen en krijgen radicale geluiden de laatste jaren steeds meer voet aan de grond. En dat terwijl deze week ook nog eens de Duitse regering viel en de Duitsers vervroegd naar de stembus mogen.
Radio 1: Ulrike Nagel interview in VINK: De podcastgids van Nederland
9 november 2024 — 35 jaar na de val van de muur. Beluister het interview met Mischa Blok op Radio 1 over de podcast “Over de Muur“: Ulrike Nagel kijkt met de blik van nu terug op haar jeugd in de DDR en vraagt zich af hoeveel DDR er nog in haar zit.
Ulrike Nagel in de studio van Radio 1 over Duitse coalitie na ontslaan van Lindner
Het was nooit échte liefde tussen de Duitse regeringspartijen FDP, SDP en de Groenen. Maar nu bondskanselier Olaf Scholz zijn minister Lindner van Financiën de laan heeft uitgestuurd lijkt het einde van het coalitie onvermijdelijk. Lindner is “egoïstisch” en “respectloos” volgens Scholz. Wat zit daar achter? En wat betekent het klappen van de coalitie voor Europa en de Duitse steun aan Oekraïne? Journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel praat erover met Tim de Wit op Radio 1 Bureau Buitenland.
Ik kom uit een land dat niet meer bestaat. 35 jaar geleden viel de Berlijnse muur, op 9 november 1989. Ik ben opgegroeid aan de oostkant daarvan, maar leef inmiddels ook mijn halve leven al in Nederland.
In de podcast ‘Over de Muur’ kijk ik terug. Welke herinneringen heb ik nog? En hoe kijken mijn klasgenoten van de basisschool hierop terug? Maar ook Nederland speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog en onderhield (handels)relaties met de DDR. Hoe keek mijn nieuwe thuisland in die tijd naar mijn oude?
Journalist Ulrike Nagel groeide op in Oost-Berlijn en woont nu in Nederland. In de zesdelige podcastserie ‘Over de muur’ (binnenkort te beluisteren) gaat ze op zoek naar wat er nog van de DDR over is bij de mensen die daar opgroeiden.