Reactie op reactie vriendin M.

Vriendin M. schreef dit in de reactie op de demonstrerende Oost-Duitsers:

nou ja, de afbraak van de verzorgingsstaat is voor veel mensen toch wel iets om je zorgen over te maken… hoog opgeleiden staan ’s nachts reclamefolders in te pakken (en niet alleen in D!), omdat er echt geen ander werk voor ze is. dat vind ik persoonlijk nogal zuur… kan me voorstellen dat je dan de straat op gaat.
mandarijn, 09.07.2004, 10:09h

En hier komt mijn antwoord:
Ja, maar niet zoals zij het doen. Dat gaat echt veel te ver. Heb er gisteren nog een artikel in de Spiegel over gelezen en werd er echt moedeloos van. Allemaal mensen die niet snappen dat ze in een democratie ook echt wel zelf iets moeten doen en niet altijd ALLES op de overheid af kunnen schuiven. Er zitten er heel veel bij die de DDR terug willen hebben. Omdat de staat toen alles voor iedereen regelde. En dan hebben al die mensen na 15 jaar nog niet begrepen dat dat niet de bedoeling van democratie en van vrijheid is dat één iemand bepaalt wat jij gaat doen. Dat moet je namelijk doorgaans zelf bepalen. En niet roepen dat het allemaal klote is en dat de regering maar moet opstappen. Ze denken niet verder. Ze denken niet, hey, wat zou er dan gebeuren als deze regering op zou stappen. Die stap in gedachten maken zij niet. De staat moet zich om zijn mensen bekommeren – dat zij zelf ook iets moeten doen, komt niet in hen op. Ook als de huidige regering het niet meer lang trekt (en die kans zit er dik in); dan worden de maatregelen daarna alleen maar erger. Doorgaans zijn alle journalisten die er artikelen over schrijven het met elkaar eens: de maatregelen die nu in Duitsland genomen worden, zijn peanuts vergeleken bij wat in andere landen (onder andere Nederland) is gedaan. En een volgende regering kan alleen nog maar harder ingrijpen, omdat veel mensen in dat land boven hun niveau leven. Zoveel sociale voorzieningen: dat kan geen één regering meer volhouden.

En nog een kwaad bijverschijnsel: mensen gaan massaal op de NPD (een partij die gerust als drie keer erger dan de LPF beschouwd kan worden) en de PDS (de overblijfselen van de oude SED, de totalitaire partij van de DDR) stemmen; partijen die alleen maar heel hard roepen dat het zo niet kan, maar die zelf geen enkele andere oplossing hebben. Maar die de wanhoop van de mensen wel voor hun ‘Wahlkampf’ misbruiken. En het gaat nog werken ook de komende weken als nog vier bondslanden verkiezingen houden. Onder andere Brandenburg, waar mijn ouders wonen. Hun buren rijden nog steeds naar Polen om te tanken en om daar boodschappen te doen. En no way dat die op vakantie eens een keer richting westen zouden rijden. En als de straat voor onze deur gemaakt wordt (helemaal gloednieuw!!!), gaan ze alleen maar zeiken dat het zoveel lawaai maakt en dat er zoveel stof is. In de DDR hadden ze daar geen last van. Daar werden de straten gewoon niet gerepareerd.

Geef een reactie