Star Wars en voetbal

Vrijdag was het dan eindelijk zover. Gereserveerde kaartjes voor de half-zeven-voorstelling van de aansluitende en afsluitende aflevering van ’s werelds grootste saga. En vriend J. helemaal blij. Na nog weer tot twee minuten voor begin van de film achter de laptop hypotheken te hebben berekend, in sneltreinvaart met de auto naar de mooie bioscoop op de Oudegracht (voor fietsen was geen tijd meer, vond vriend J.) en in de rij voor de kassa samen met Linux-kenners, Microsoft-dudes en Apple-nerds. Die allemaal in jeugdsentiment met trappelende voetjes op het derde en laatste deel van de sexologie (of hoe heet een trilogie met zes delen?) stonden de wachten.
Vriend J. ging wel lachen om deze zenuwachtige, vaak vadsige jongensdie doorgaans weinig zonlicht zien, maar waarom stonden wij eigenlijk in diezelfde rij? Omdat vriend J. door hetzelfde jeugdsentiment geteisterd wordt en met spanning op elk nieuw deel zit te wachten en omdat hij de dialogen uit zijn hoofd kent en het hele verhaal moeiteloos binnen 2 minuten vóór de film voor mij weer kan oprakelen.
En ik had het zo goed begrepen dat ik in de pauze zonder moeite de verhaallijn aan de leerling links naast mij kon uitleggen. Die was door al die episodes een beetje in de war geraakt; beginnen bij ‘episode IV’ en eindigen bij ‘III’, dat snapte hij niet meer helemaal.

En vriend J. en ik hadden het goed te pakken. Thuis (dezelfde avond, mensen!) nog maar even de oude video uit de kast en de silver edition van de eerste drie episodes erbij gepakt. Deel I (dat dan dus eigenlijk aansloot op deel III dat we net in de bioscoop hadden gezien [voor leken die het nu niet meer snappen, zie hier]) meteen gekeken, op zaterdag deel 2 en 3 er achteraan.
Toen de video deel 2 niet meer fatsoenlijk wilde afspelen, schuwde vriend J. geen moeite en schroefde het snel open. Met dit resultaat. Andere mensen hadden in de tussentijd al drie dvd-spelers aangeschaft, maar wij bleven stug op de gerepareerde video kijken.

Om bij te komen van al die sterren en vliegers op zondag voetbal. Om weer nuchter terug te komen op aarde!

Geef een reactie