Jeroen goes Schwedt

Schwedt an der Oder; bijna aan de Poolse grens, loopt leeg. Dat wisten we stiekem al, maar nu hebben de mensen van RTL4 daar ook nog even aandacht aan besteed. Door middel van correspondent Jeroen A. die er gisteravond een reportage de tv-ether opgooide.
Toch raar om te bedenken dat mijn overgrootoma het nog steeds uithoudt in haar oude flat daar. Gewoon omdat het haar thuis is.
En het vroeger ook mijn thuis was. Zo kan het dus ook voelen. Vreemd.

Ik wil graag betalen!

LEIDSCHENDAM (ANP) – Een 31-jarige man uit Leidschendam is
donderdag aangehouden omdat hij wilde betalen met een muntstuk van
100 euro. Enkele beveiligers vermoedden dat het om vals geld ging,
aangezien deze munt in Nederland helemaal niet voorkomt. Dat meldde
een politiewoordvoerder vrijdag.
Na onderzoek stelde de politie echter vast dat het een geldige
Finse euromunt betrof. Met deze speciale jubileummunt kan alleen in
het Scandinavische land worden betaald. De man heeft zijn muntstuk
teruggekregen. Het is niet duidelijk hoe hij uiteindelijk heeft
betaald.

En ik hoop dat het een Fin of een Zweed was, anders kan ie die munt voorlopig niet gebruiken voor zijn boodschappen….

Ik ga naar bed en ik neem mee…

…mijn modeltreinen. Om mee te knuffelen.
Tenminste, dat doen de meeste bezoekers en tentoonstellers van de Eurospoor volgens mij dagelijks. Dat soort treingekken (in het Duits ook ‘Pufferküsser’genaamd) bevolken de komende drie dagen Hal 1 van de Jaarbeurs te U. Vooral Duitsers. En Oost-Duitsers.
Toen ik er net was, waren wel vijftien mannen tegelijkertijd bezig een groot dorp met huizen, grasveld, bergen, bomen, lampjes en treinen op te bouwen. Het ging om het Oost-Duitse dorp Lauscha.
Alsof je niets beters te doen hebt.
Nou, deze mannen niet.
Toen één van hen begon te vertellen dat alle materialen nog uit de jaren ’70 stamden, vroeg ik of het nog spul uit de oude DDR was. Hij merkte meteen dat hij met een ‘insider’ te maken had en vroeg of ik even een klein stukje tekst wilde voorlezen dat op het mini-treinstation stond.
Ik boog voorover en las:

Wir arbeiten für ein besseres Leben und für den Frieden unserer Heimat.

Inderdaad. Een sterk stukje DDR-materiaal in Utrecht.

We are the pieple

Wilde je altijd al een portret van jezelf? Maar durf je niet zomaar een kunstenaar op te zoeken die jou gaat schilderen? Of is je portemonnee leeg? En moet je het dus doen met gratis tekenen? Nou, dat kan. In ons buurland. Daar zijn een paar ontwerpers begonnen met de site www.pieples.be. Je stuurt een foto op en dan komt er een aantal dagen later een (hopelijk) passende tekening van jou terug…Ik ga het nu proberen. Resultaat volgt.

[gejat uit]

En het werkt toch…

…Ondanks alle kritiek op milieubeleid en de groene lobby blijken sommige initiatieven toch uitermate goed uit te pakken. Grunn’ timmert in ieder geval aan de weg. Straks voorzien ze ons vanuit het hoge noorden niet alleen met gas, maar ook met biostroom:

Het Groningse Onstwedde kan vanaf januari
volledig op groene stroom draaien. Boeren in het dorp hebben
gezamenlijk een biovergistingsinstallatie laten bouwen waarmee
voldoende stroom kan worden opgewekt om alle huishoudens in het
plaatsje van stroom te voorzien.
Volgens de Maatschap Natuurenergie Onstwedde (MNO), waarin de
vijf deelnemende boeren zich hebben verenigd, zal de installatie
een jaaropbrengst hebben van 3,3 miljoen kilowatt. De opgewekte
elektriciteit gaat naar het reguliere net.

Ingebed in Uruzgan

Mijn oude collega’s van de grote omroep met een K begeven zich momenteel op gevaarlijk terrein. De goede en dappere ex-collega B. stapt met helm en scherfvest in een Hercules, probeert een ouderwetse Dixie in de woestijn en wordt ongeduldig van het wachten tot ‘ie eindelijk buiten het kamp van de Nederlanders mag draaien.
Een andere wereld – vóór de uitzending alvast zijn weblog.

We love the Dutch snelweg…

…er zijn in ieder geval mensen die er toch positief aankijken. You go, Germans!

Autobahn ohne Stau? Es gibt sie! Stop and Go
Von Mark Hübner-Weinhold
Träumen Sie auch manchmal von Autobahnen ohne Baustellen? Ohne lästige Verschwenkungen mit zwei Meter breiter linker Spur? Ohne Einengungen auf einen Fahrstreifen? Ohne Stau? Es gibt sie – wirklich! Stellen Sie sich vor: Sie fahren 600 Kilometer über wunderbar glatt asphaltierte Autobahnen. Keine Baustelle! Und kein einziger Stau! Ernsthaft, kein Stau, obwohl Sie am Montagmorgen fahren und es sich um zentrale Verkehrsadern handelt.

Nein, ich träume nicht. Ich habe es selbst erlebt. Allerdings nicht in Deutschland, sondern in den Niederlanden. Auf der A 1 von der Grenze bei Hengelo startend, dann auf der A 28 an Utrecht vorbei und auf der A 12 bis Rotterdam. Keine Baustelle, kein Stau – und das am Montagmorgen.
Ein Zufall? Mitnichten. Genau eine Woche später fuhr ich wieder auf der Autobahn, diesmal auf der Trasse A 58 von Breda nach Eindhoven und dann auf der A 2 in Richtung Maastricht. Wieder rund 300 Kilometer, wieder keine Baustelle und kein Stau. Und auch keine lichthupenden Drängler. Die ersten zwei Vertreter dieser geistig tiefer gelegten Spezies überholten mich, kaum dass ich wieder auf deutschem Asphalt fuhr.

Wer also auch immer behauptet hat, “NL” stehe für “nicht lernfähige” Autofahrer, der lügt. Sie fahren zügig, aber entspannt und äußerst rücksichtsvoll. Und ihre Autobahnen sind perfekt in Schuss. Genug gelobt: Im Fußball, liebe Holländer, da sind wir doch einfach besser!

[uit]

Neef N. wordt ooit nog eens een groot schrijver…

…maar voorlopig is ie even bezig met de liefde. Zoals hij vandaag zelf in de krant schrijft:

Dikke kus
En toen waren we allebei verliefd. Een paar dagen
later vertrok ze naar Portugal, waar ze de komende
maanden onderzoek doet naar astma. Gelukkig hebben
we dagelijks contact. Maar na 15 dagen, 86 sms’jes en
23 e-mails wordt het voor mij steeds lastiger een bericht
te eindigen. De dikke kussen, knuffels, dromen, lufjoes,
misjes, zoenen, x-en, ze kwamen in talloze varianten langs.
Voor ‘liefs’ is ze gewoon te lief.
‘Alles, je Nick’, typte ik gisteravond ongeïnspireerd.
Het eind is zoek.
Nieuw bericht. Opeens moet zijzelf in het ziekenhuis worden
behandeld. Keratocojunctivitis, luidt de diagnose,
een ontstoken hoornvlies.
Ze besluit haar sms met een zoen.
En: ‘Een permanente knipoog!’

N.t.W.

Sander van Walsum goes on air

De VK doet al langer aan video, maar nu heeft de krant ook tegen haar correspondenten gezegd: ga op pad! En dat doet Sander vervolgens ook.
Alleen: hadden ze geen zender bij de hand? Blijkbaar niet, want ze doen het met een draadloze microfoon. En zijn er dan echt geen interessantere invalshoeken dan zelf door het museum te lopen? Wat betekenen de dingen die er staan en liggen? En snappen Nederlanders wel waar het over gaat? Waarom niet met een écht iemand door het museum lopen? Iemand die echt een verhaal te vertellen heeft? You gotta learn a lot about television….
Maar goed: nice try… (Klik op ‘DDR design’ [met spelfout])

Goede journalistiek

Redacteuren RTV Drenthe afgeluisterd-
Mails van redacteuren van RTV Drenthe zijn gecheckt en ook zijn nummers die ze belden met hun mobiele telefoons uitgezocht. De directie heeft een bedrijfsrecherchebureau in de arm genomen om te achterhalen wie informatie heeft gelekt over de crisis bij de regionale omroep naar Dagblad van het Noorden. Daarnaast kregen ze te horen dat de rechercheurs beschikken over opgenomen gesprekken met verslaggevers van Dagblad van het Noorden. De betrokken verslaggevers zijn woedend. Meer bij Dagblad van het Noorden
(via)

Lekker integer, die directie. Ik zeg: redacteuren en verslaggevers verenig u en sticht een nieuwe fatsoenlijke omroep. Zonder directeuren.