Avondmaal

Elke keer hetzelfde. Avonddienst. Dat betekent: om vier uur ’s middags aanwezig, meestal tien minuten later op pad en dan na de eerste klus met een berenhonger terugkomen op de redactie.
Daar heeft het bedrijf iets op gevonden – onder het adres ://intranet/vreten krijgt de drukke avondverslaggever een heel lijstje met eettentjes te zien waar ‘ie zijn bestelling voor het avondmaal kan plaatsen. Wil je Spaans? Taco Mundo lijkt een optie. Wil je exotisch? Indisch of Surinaams. Italiaans? Bella Italia.

Ik heb al zoveel avonddiensten gedraaid dat ik het lijstje inmiddels uitgebreid heb kunnen testen. Met elke keer hetzelfde resultaat: de salami op de pizza zweet wel heel erg. En waar is de tomaat? Laat staan de basilicum die me was beloofd? De saus van de pasta is onderweg gaan stollen, lijkt het, zo’n dikke brij krijgen mijn smaakpapillen te verduren.

Okee, dan toch liever Indisch de volgende avond. Hoe heet is heet? Valt wel mee, zegt de collega die je nooit moet vertrouwen. Het blijkt zo scherp op mijn tong dat ik de rest van het eten niet meer proef. Nee, dan de burrito. Dat klinkt in ieder geval gezond. Is het ook! In ieder geval kan ik geen vet vinden in het weke, dichtgevouwen deegpakketje. Maar ik vind ook weinig andere dingen. Ergens zit iets dat op ham lijkt, met daarnaast bleke slablaadjes en ijskoude stukjes tomaat. Überhaupt is die hele burrito ijskoud – dat hadden we toch niet afgesproken?
Toch ben ik elke avond tien euro kwijt. Gelukkig deelt mijn baas in de kosten, maar ja, mijn maag is ontstemd. Dit kan toch niet alles zijn op het gebied van de foodwereld die ‘bestellen’ heet?

Inmiddels heeft de traiteur op de hoek me verlost van de eindeloze vette en slappe hapjes. Mits er tijd is (waarom hebben we het ‘bestellen’ ook alweer uitgevonden?), haal ik daar nu mijn warme maaltijd. Die is vers bereid, ik kan de keuken inkijken en er zit ook echt groente bij, wow! En elke dag andere hoofdgerechten! Mijn geluk kan niet op.
Jawel! Want die ene avond zal er weer aankomen. Dat ik geen tijd heb om ook maar vijf minuten bij die traiteur te stoppen. En waar zijn ze dan? De eettentjes waar ik eindelijk GEZOND, VOEDZAAM en LEKKER fastfood kan bestellen? Dit is een oproep aan voedselproducerend Nederland: een gat in de markt! Opties ten over om hele bedrijven te voorzien van fatsoenlijk eten! Kom op!

(Mocht iemand toch iets gezonds weten in Utrecht, ik hou me aanbevolen voor de juiste telefoonnummers…)

> lees meer van dit soort ‘smaakverhalen’ op de nieuwe site www.goedesmaak.com!

Geef een reactie