Debatteren

Ik heb een grote mond. Dat was vroeger al zo en is nu niet anders. En het was mede de reden dat ik vandaag voor het eerst een echt debat mocht leiden. Nou ja, echt? Debat? Discussie? Of kletsen we gewoon met z’n allen maar wat?

Debat stond op het papier, dus ik probeerde een goede debatleider te zijn. Ik had het voorbereid, wist met wie ik van doen had, de zaal zat driekwart vol en het zou wel loslopen.

De inleiding ging vlotjes, daarna was het oppassen geblazen. Want hoe lang moet je wachten tot je drie ervaren journalisten in hun Redeschwall mag onderbreken? Wanneer moet ik met het volgende onderwerp op de proppen komen? Wat doe ik met het publiek?

Kunstjes die ik nog niet helemaal onder de knie heb, maar die ik wel redelijk wist op te lossen. Met de loopmicrofoon lukte het om de oudere meneer vooraan, maar ook de jongere op de derde rij te betrekken bij de Duits-Nederlandse verhalen.

De losse flodders oppakken en daar een conclusie of slotwoord van draaien, dat kwam er moeilijker uit. En ondanks die grote mond was ik bloedje zenuwachtig.

Maar kwam ik ook verder dan ‘redelijk’? Ik zou het wel eens willen: dat mensen aan mijn lippen hangen, dat ik onmiddellijk interessant ben om naar te kijken of te luisteren. Dat ik de rode draad niet kwijtraak en her en der nog een grapje kan invoegen. Vandaag werd weer eens duidelijk: dat gaat niet zomaar. Daar moet ik gewoon heel hard aan werken.

Rode laarzen en een grote mond zijn niet genoeg.

4 antwoorden op “Debatteren”

  1. Goed gedaan hoor Ulli! Ik vond het interessant, voor tips & tricks van het vak presenteren ga ik graag nog een keertje met je zitten! Voor een vriendenprijs, oftewel een kop thee… 🙂

  2. In mijn ogen deed je het super, maar dat zijn de ogen van een leek.
    Met vallen en opstaan leer je alles Ulli, niemand doet de eerste keer meteen iets geweldig, al zou iedereen dat graag willen.

    Ik doe het je niet na, er zo gaan staan en ondanks je twijfel toch het gesprek te kunnen beïnvloeden, een andere richting op te sturen of wel iemand midden in zijn verhaal kunnen 'afkappen'.

    Dat E. een uur lang geïnteresseerd heeft zitten luisteren, zegt denk ik genoeg. Het was goed. En gelukkig zaten er niet alleen maar presentatie-specialisten in het vak 😉
    (PS als J. eens een presentatie geeft, wil ik graag publiek zijn ;))

Geef een reactie