Sneeuw

Eigenlijk is het geen nieuws dat Nederland iedere keer in een chaos wordt ondergesneeuwd zodra de eerste vlokken vallen. Al jarenlang hoor je: we zijn er niet meer op voorbereid omdat het gewoon nooit meer sneeuwt.

Gisteren was ik ‘chef sneeuw’ op de redactie. Alle beeldmateriaal van mijn collega’s verzamelen en daar een overzichtsreportage van bouwen. Nadenken over wat we verder nog willen met de sneeuw (niet alleen maar verkeersellende, maar ook sneeuwballen). En zelf om zes uur live op Utrecht Centraal staan omdat er niks meer rijdt. Vanwege de extreme weersomstandigheden.

En ik dacht aan het einde van de dag: daar klopt toch helemaal niks van? Extreem? Ja, in Friesland en Groningen misschien, waar lokaal zo’n halve meter sneeuw is gevallen. En geen treinen vanwege het weer? In Utrecht was het ’s ochtends al snel gestopt met sneeuwen en pas om zes uur begon het weer een beetje te dwarrelen boven mijn hoofd. Dus hoezo nou extreem?

Vorig jaar hadden we al ijs en sneeuw, dat jaar daarvoor was het in maart raak. En dat jaar daarvoor ook. Een paar jaar lang tel ik ieder jaar minimaal één zo’n dagje. Dus waarom zijn we daar niet al lang aan gewend? Is een dagje te weinig om rekening te houden met sneeuw? Hoezo presteren we het met z’n allen om in 700 kilometer file te gaan staan?

Ik heb geen idee. Gelukkig hebben nagenoeg alle Nederlanders een ontzettend vrolijk gemoed op zulke dagen, want toen ik als een sardientje in de eerste trein richting Arnhem zat, klonk de stem van de conducteur zalvend door de speaker: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar welkom aan boord.” De reactie van alle medesardientjes: schallend gelach en blije gezichten.
Het zal de kerstgedachte wel zijn.

Eén antwoord op “Sneeuw”

  1. En dan te bedenken dat ik, reizend per trein van Zwolle naar het rampgebied Groningen (maximaal 30 cm hoor, meer was het niet) zowel 's ochtends als 's avonds gewoon op tijd was (de trein vanuit Amersfoort had weliswaar een half uur vertraging, maar die vertrekt twee keer per uur dus dan heb je vanuit Zwolle geen vertraging). We zijn gewoon een ontwikkelingsland op het gebied van OV.

Geef een reactie