Stiekem

Gisteravond belde ik mijn oom om hem te feliciteren met zijn 39e verjaardag. Ik zat in de auto en bereikte hem uiteindelijk via de mobiele telefoon van mijn vader. Ze zaten samen met mijn moeder en de bevriende arts Bernwart in de kroeg in Kreuzberg.

De felicitaties hield ik kort, cafégeluiden hebben een sfeer waarin je niet uitgenodigd bent om lang te bellen. Deed ik dus ook niet. Mijn vader pakte de telefoon vervolgens over en legde hem gewoon op tafel. En vergat op te gooien.

En aangezien er niets spannends op de radio was, ik gezellig met mijn witte oordoppen in over een donkere en lege snelweg reed, luisterde ik gewoon even mee met het kroeggesprek. Betere radio bestaat niet. De onderwerpen die achtereenvolgens werden besproken: Oostduitsers begroeten elkaar iedere ochtend door handen te schudden (lichte kritiek van de Wessi Bernwart), mijn moeder protesteerde (in het noorden deden ze dat nooit). Daarna vliegensvlug over naar de reden waarom we aan de rechter kant van de weg rijden (Napoleon) en klakkeloos door naar de Nobelprijs voor de Vrede (Obama).

Toen ging het naar Noorwegen en Japan en luisterde ik mee naar de discussie over de walvisvangst en hoorde dat arts Bernwart (die vaak in Noorwegen werkt) walvisvlees best lekker vindt.

Stiekem wacht je natuurlijk op een echt spannend onderwerp. Een kwartier later ging het gesprek eindelijk over mannen en vrouwen. Maar ineens hoorde ik voornamelijk ruis.

Zal wel in de tas zitten nu, de telefoon, dacht ik nog. Toen hing ik toch maar op. Ik belde mijn vader nog één keer terug om hem te vertellen dat ik had meegeluisterd. Hij nam op en zei: “Ik sta te urineren!”

Ik barstte in lachen uit en was blij dat ik net op tijd had opgehangen. Het kost me nu waarschijnlijk minstens 15 euro, dit stiekeme hoorspel. Maar ik was er wel even bij, in de kroeg in Berlijn.

3 antwoorden op “Stiekem”

  1. @mandarijn: Dat hoorde ik dus net niet meer gelukkig…
    @onkel Dorn: liest du mein Weblog? Und verstehste was? Das Foto ist schon von 2004, im Nachtcafé in Utrecht…

Geef een reactie