Filmsterren (net niet)

Het was op een doordeweekse dag, in maart 2006. 13 maart om precies te zijn, want ik kan het in mijn fotoarchief zo terugzoeken. We liepen voor het eerst samen door New York en bij dit plein kwamen we een filmploeg tegen.

Van die mannen die haast zwevende 500 kg camera’s op hun buik droegen, trossen met kabels, geluidshengels en honderden assistenten. En een actrice die ons bekend voorkwam. Daar

zat een jongetje met een gitaar naast. Die leek ook wel bij de crew te horen. Kiekjes maken dus, (zie naast tekst) en een tijdje blijven staan kijken.

Zeker drie keer namen ze een simpele loopscene op. De mensen die allemaal op het plein ronddwaalden, bleken figuranten. Die duidelijk wisten dat ze dus ook drie keer hetzelfde loopje moesten doen. Van links naar rechts, met een krantje onder de arm. En nog een keer, jawel.

We waren zo oplettend om even te vragen welke film hier werd gedraaid. ‘August Rush’ was het antwoord. Omdat we betweters zijn, dachten we eerst dat het om een valse titel zou gaan (doen ze vaak in Hollywood of NYC). En toen dachten we er vier jaar helemaal niet meer over na.

Onlangs gingen we het toch eens opzoeken. Of die opnames echt op het grote witte doek waren verschenen. En ja hoor! Uitgekomen in 2007 en gisteren als DVD bij ons op tafel. Zie daar, het jongetje met de gitaar deed echt mee (de foto van de filmposter lijkt zelfs daadwerkelijk op hetzelfde moment genomen als de onze, alleen dan van de voorkant).

En terwijl het verhaal flinterdun, vergezocht en overdreven Amerikaans romantisch aandeed: na een uur en een kwartier dat ene moment. Lyla loopt over het Washington Square Park. Het gezicht scherp close, kijkend door onscherpe figuranten die met een krant onder de arm van links naar rechts hollen. Achter de mensen een jongetje, scherp te zien door de ogen van Lyla. Het beeld valt op zijn plaats. We weten nu waar het destijds voor diende.

Maar hoe lang ik ook de achtergronden afspeurde gisteravond: ik kon ons nergens ontdekken.

Geef een reactie