Familie

Vakantie in Duitsland betekent ook altijd langs bij familie. Collega’s willen weten naar welke toffe kroegen ik in Berlijn ben geweest. Op welke dansvloer ik me tot vijf uur ’s ochtends heb staan uitsloven en waar de afterparty was.

Nou, die vindt meestal plaats bij mijn oma. In haar huis in het bos. Op zondag. Vanaf twaalf uur mogen we naar binnen, er staat geen muziek aan, maar de tafel wel vol met lekkers. Een echte Duitse warme maaltijd. Mittag essen, zoals vroeger.

Aangezien we ook nog een kind hebben en ons als verantwoordelijke ouders dienen te gedragen, kun je daar niet met een kater komen aanzetten, en dus laten we het stappen meestal zitten.

Familie heeft wel andere grote voordelen. Dat we zoon M. voor kleine uitstapjes altijd even achter kunnen laten (al is het maar om even de boekenwinkel in te duiken zonder voortdurend om te hoeven kijken naar een klein blond mannetje). Dat we voor nop kunnen overnachten. Dat zoon M. voortdurend nieuwe kadootjes krijgt. Dat het ontbijt al klaar staat als je beneden komt (en je in je pyjama kan aanschuiven) en dat je van Duitse oma’s altijd (echt altijd) een hele lading eten, bij voorkeur Kuchen (taart) meekrijgt.

En ik heb de mazzel dat ik op weg naar de Oostzee langs nog meer familie kom. Die hun tuinhuisje beschikbaar stelt voor een nachtje gezinsgeluk. Nog meer kadootjes voor M. meegeeft en ons voorziet van een fractie tuin- en natuurkennis. Zodat wij weten dat het frambozen- en bramentijd is en we die vervolgens met onze eigen vingers van de struiken mogen plukken. (Betaal je in de goed gesorteerde Nederlandse winkel makkelijk 4 euro voor, per bakje).

Een hele grote tas met zelfgemaakte jam krijgen we in onze handen gedrukt. De auto is veel voller dan op de heenweg, maar blijer kun je mij niet krijgen.

We vergeten wel eens hoeveel ze voor ons doen, juist ook omdat we ver weg wonen. Het enige wat wij terugdoen, is langsgaan. En dat zelfs iedere keer weer. In de vakantie.
Maar daar lever ik dan graag een avondje dansen en zuipen voor in.

Dat is familie.

Geef een reactie