Bibliofiel

Met het gevaar dat dit woord wederom geen bestaand Nederlands is (en ik heb nu geen zin om het op te zoeken), beschouw ik mezelf als een bibliofiel.

Ik ga namelijk om de twee weken met Max naar de bibliotheek. Meestal lopen we meteen naar boven, naar de kinderafdeling. ‘Boek aussuchen’. Mooie mix, die jongen.

Hij grijpt meestal naar iets waar wielen opstaan. Trekkers. Auto’s. Lala’s (Laster=vrachtwagen). Dan gaat ie op de grond zitten en uitvoerig de hardkartonnen pagina’s omslaan.

Vroeger waren de bibliotheken in mijn buurt mooier, vond ik lange tijd. Lichte kasten, lichte vloerbedekking, frisse balies. Een vinexbieb in Berlin Marzahn. Daar bracht ik uren van mijn jeugd door. Bijna nog mooier dan lezen was namelijk het verzamelen van de boeken. Het schuin houden van je hoofd om de titels te kunnen lezen. Het maximum aantal mee. En met een zware tas weer terug naar de tram.

Toen ik in Nederland kwam, vond ik het maar niks, die vreemde donkerbruine bibliotheken. Waar het muf ruikt, en waar de gangen soms wel heel ongezellig zijn. Alleen in mijn Groningse tijd ben ik even lid geweest. (Lang genoeg om fan te worden van Harry Potter trouwens).

Nu ben ik voor de tweede keer in het bezit van een bibliotheekspasje. En ik kijk bijna niet meer om naar de ouderwetse inrichting. De inhoud en het gevoel zijn weer gaan tellen. De boeken. De kranten. De volle tas na afloop.

Maar vooral het enthousiasme van ons tweejarige leesmonster.

3 antwoorden op “Bibliofiel”

  1. Maar, maar, maar…Ik had het daarna nog wel opgezocht, en het bestaat wel! Volgens internet dan: woorden-boek.nl/woord/bibliofiel

  2. Bibliofiel is inderdaad een mooi, bestaand, Nederlands woord. Al vind ik Max meer een bibliofieltje. Alleen… dat klinkt meteen weer zo vies :-(( Hier is de bieb overigens ook een groot succes.

Geef een reactie