Grunn

We lopen naar het voorplein. Het licht verblindt onze ogen, de lucht is blauw. Gevoelde temperatuur: vier graden minder dan toen ik in de trein stapte. Dat was altijd al zo.

Voorbij aan groene maïsvelden, trekkers en paarden en nu langs die ene witte, die van Loeks. Ietsje verderop rechts staat mijn allereerste bank. Waar ik een rekening opende toen ik nog amper wist hoe dat moest, helemaal ver weg in Nederland.

Onze tassen laten we deze keer in een slaapetablissement vlakbij het centrum, voor het eerst overnachten we niet meer bij vrienden. Die wonen hier niet meer.

Als we de Herenstraat achter ons laten en de Grote Markt opdraaien, zegt vriendin M. een waar woord: er gaat niets boven Groningen, behalve de zon. Daar gaan we in zitten, onder aan de voet van de Martinitoren. Buslijn 1 komt langs, die heb ik wel duizend keer genomen.

Nog steeds voelt het als de mooiste studiestad, de beste keus die ik vroeger had kunnen maken. Hier werd mijn eerste fiets gejat, hier heb ik Nederland leren kennen.

Wijn op het Zuiderdiep, bier in Der Witz en hossen in de Poelestraat. Patatje als afsluiter om vier uur ’s ochtends. Waar nu de zwalkende studenten het laatste afzakkertje nemen, rennen vlugge benen tien uur later de 4mijl.

We staan te kijken, niet eens brak, maar blij.
We zullen nog vaak terugkomen.

Eén antwoord op “Grunn”

Geef een reactie