Heerlijk zooitje

Engeland is rommelig. Net als Duitsland eigenlijk.

Ok, Engeland is nog een beetje rommeliger dan Duitsland.

Maar dat is nou juist ook zo leuk.

Pas als ik een tijdje ergens anders uithang, valt het me weer op. De Nederlandse gazons die met behulp van een lineaal zijn recht geknipt, de heggen in de voortuinen die er picobello bij staan. De nieuwbouwhuizen waar iedere steen recht op de ander ligt. Te recht.

De wegen en fietspaden die nooit hobbelig zijn. Hebben we hier ergens nog een zandpad? Ik bedoel, echt? Waar je met de auto overheen moet omdat er geen andere manier is om er te komen?

En ook als je een Engels huis binnenloopt, gaat het door met het gezellige zooitje. Oude houten planken, of beter nog, licht vervuilde vloerbedekking, vaak zelfs in de badkamer. Ouderwetse gordijnen, een veel te hete verwarming, duizenden kieren in de ramen en daarbovenop ook nog eens pluchen sofa’s en onhip behang. De strakke en vaak kale showrooms die je in veel Nederlandse huizen door de ramen kan spotten, zul je in het gemiddelde Engelse stadje amper vinden.

Het is misschien niet mooi, maar wel heerlijk. Je mag kruimelen en overal vlekken op maken, je kind mag gewoon van de tafel op de bank springen en je hoeft ook niet om de haverklap te stofzuigen. Gezelligheid heeft daar niks te maken met chique meubels of ander uiterlijk vertoon. Moeder en kind hebben ervan genoten.

Smoezelig is bovendien zo’n gezellig woord. Zouden we hier ook eens wat vaker aan moeten doen.

Geef een reactie