Heimwee

De koffers zijn gepakt, maar nog niet dicht. Morgen ochtend weet ik pas wat er allemaal nog in moet. Een gezonde zenuwachtigheid maakt zich van mij meester. En dat is opmerkelijk, want ik reis toch echt al zestien jaar op en neer tussen Berlijn en Nederland.

Vandaag is het weer zover. Om 11 uur vertrekt de trein vanuit Hengelo. Althans: als het weer ons goed gezind is. In Duitsland brak gisteren het absolute verkeerschaos uit omdat iedereen voor Heiligabend graag ‘naar huis’ wil (dat is dus vandaag, mensen, de belangrijkste dag in Duitsland als het om Kerst gaat) .

Dan verlaten heel veel mensen Berlijn, want oorspronkelijk komen ze uit Stuttgart of Aschaffenburg. En ik reis dus ook terugk. Maar dan juist de stad ín.

De afgelopen weken betrapte ik me op het veelvuldig openen van Duitse websites. Dat doe ik natuurlijk sowieso altijd wel, maar nu deed ik het nog veel meer. Ik wilde perse de webcams zien en de hoeveelheid sneeuw. Bovendien kijk ik iedere dag hoe koud het is. Daar. Thuis.

Waarom wilde ik toch zo graag gaan? Ik begon te rekenen. Wanneer was ik eigenlijk voor het laatst geweest? Oktober….Nee. September? Ja hoor. Een blik in de agenda bleek nodig. 26 september was de laatste keer.

En dat kan natuurlijk niet. Dat zijn maar liefst DRIE maanden. 12 weken Ulli zonder Berlijn. Dat gaat niet goed. Dat mag niet gebeuren. De heimweeuitsteldatum is daarmee ruimschoots overschreden. (Die ligt bij ongeveer 8 weken; opdat u het weet.)

Gelukkig word ik vanaf morgen langer dan een week op mijn wenken bediend.

Met één kink in de kabel. Mochten ze in Friesland besluiten dat er vóór 3 januari een Elfstedentocht wordt gereden, dan krijg ik last van een omgekeerd heimweedilemma. Daar MOET ik bij zijn.

Dus Fryske rayonhoofden: ga lekker nog even uitrusten (in Berlijn bijvoorbeeld). Want heen- en weergeslingerd worden – dat kan ik niet aan.

2 antwoorden op “Heimwee”

Geef een reactie