De Giro huppelepup

Ik doe het. Ik moet gewoon.

Een stukje schrijven over ongelofelijke vriendin M. die binnen twee jaar opsteeg van ‘gewone’ journaliste tot topwielrenster. Op haar 30ste.
Ik weet het, ik heb al vaker over haar geschreven. Maar nog nooit was het zo belangrijk als nu.

Want morgen start de Tour de France. Maar dat zijn peanuts.
Want vandáág start de Giro! De Giro Donne. De watteh??? Ja, de Giro voor vrouwen dus.

Gistermiddag had ik haar nog aan de telefoon. (Wat tegenwoordig zelden is, want zo’n wielrenwedstrijdseizoen is een stuk drukker dan een eindredacteurenbaan van 36 uur, dat kan ik u wel vertellen. En dan heb je dus gewoon geen tijd om te bellen. Of te zere benen.).

Ze verheugt zich erop, vertelde ze. Maar ziet er ook tegenop.
Tien dagen lang gemiddeld 100 kilometer per dag de bergen op.

En daarna gaan ze niet aan een zwembad liggen. Nee hoor. Dan gaat de voltallige ploeg in de auto, 200 tot 300 kilometer verder rijden. Voor de volgende etappe. Pasta eten en daarna slapen. En dan weer verder fietsen.

Allemaal niks vergeleken bij de Tour, hoor ik u zeggen. Vrouwensport, pffffff.

Hallooooooo!!!! Heeft u wel eens een berg opgefietst? Een echte? Bent u er wel eens met 60 of 70 kilometer per uur vanaf gegaan? Bent u wel eens in de bocht de controle over het stuur verloren? Heeft u wel eens uw sleutelbeen gebroken? En uw pols? En bent u dan – MET GIPS – gewoon weer op de fiets gestapt om gewoon stevig door te trappen? Zonder ook maar één seconde te denken: “Hier heb ik geen zin meer in!” ?? Om dan met volle moed aan een nieuw wedstrijdseizoen te beginnen en door bijvoorbeeld de Zeeuwse slagregens te banjeren? Met eveneens een snelheid waar je ‘u’ tegen zegt??

Ikke niet.

En daarom vind ik het onvoorstelbaar wat vriendin M. de komende twee weken gaat presteren. Dat verdient aandacht. Hier. En hier. (En op Rai3, heb ik van haar begrepen, maar ik heb het tussen alle honderden digitale zenders nog niet kunnen opsporen).

Ongetwijfeld zal de NOS er weinig aandacht voor hebben. De Tour zal immers alles overschaduwen.

Persoonlijk zal ik het wielrennen de komende dagen en weken beter volgen dan ooit.
En hopen dat vriendin M. iedere dag wat hoger op de ladder klimt.
Maar vooral: dat ze niet valt. En dus de hele Giro uit kan fietsen.

Vai! Vai! Vai, Marijn!

Geef een reactie