Monsterverkoudheid

De afgelopen weken was ik ermee bezig een monster mijn huis uit te werken.

Het begon op de dag dat ik Bea ging filmen. Miezerig, voor de deuren van het Baarns Lyceum.

Sindsdien heeft het amper meer geregend, maar drupte er wel van alles en nog wat uit mijn neus. Daarnaast kreeg ik een heleboel kikkers in mijn keel die gaandeweg de uren en dagen steeds harder gingen blaffen.

En dat, mensen, is in zwangere toestand dus nog vele malen erger dan in het gewone leven. Hoesten houdt je wakker ’s nachts. Maakt dat je hele lijf schudt. Dat je ineens weet wat incontinentie betekent (’t is toch niet te geloven dat ik dit echt opschrijf). Dat je voelt dat je weer buikspieren hebt die fijn samengeknepen worden. Lijkt me niet zo prettig als je daar als baby tussenzit, maar die heeft niet echt een keus.

Het nachtkastje vult zich langzaamaan met uiensap, China-olie, neusspray voor kinderen (gewone mag je niet met een bolle buik), Dampo en wat je allemaal nog meer kan verzinnen. Het ligt er.

En de mensen om je heen die al jaren niet meer hebben gehoest, zeggen dan vriendelijk: “Adem gewoon alleen maar door je neus. Dan kriebelt het niet zo. En hoef je dus ook niet te hoesten. Alsjeblieft.”

Nou nee, zo werkt het dus niet helemaal. Helaas. Mijn neus zat namelijk ook potdicht.

En het allerergste: de verloskundige vertelt je dan dat het allemaal heel normaal is. Weerstand = laag, en dus duurt een verkoudheid niet een paar dagen, maar een eeuwigheid. En ook al is het dan net geen griep, het is wel slopend.

Afgelopen vrijdag had ik het helemaal gehad. Ik moest er niet aan denken om in zo’n toestand te bevallen. Ik ben in de telefoon geklommen en heb mijn huisarts gesmeekt: “Drie weken lang huismiddeltjes ken ik nou wel. Ik wil pillen! Iets dat helpt! In hemelsnaam! Maar laat die hoest stoppen!”.

En dan blijken er gewoon drankjes en pilletjes die maken dat de hoestkriebel ophoudt.

En die je ook als zwangere gewoon mag innemen.

Wonderbaarlijk.

Ik knap langzaam op.

En wou nu dat ik eerder had gebeld.

Geef een reactie