Brei een muts voor je kind!

Volgens mij moeten Nederlandse moeders aan de slag. Als de sodemieter zelfs. Want eindelijk komt uit waar ik al minstens twee maanden op wacht: een koufront waar je U tegen zegt. Temperaturen van -10 tot -16, plus een schrale wind uit het Oosten – ik denk dat de winkeliers vandaag heel hard in hun handjes klappen.

Want mutsen, sjaals, handschoenen en warme schoenen – dat slaan Nederlanders pas in als er kou wordt voorspeld. Eerder niet.

Afgelopen donderdag speelde Max met alle andere peuterspeelzaalkindjes buiten in de speeltuin toen ik hem ophaalde. Ik keek even om me heen, maar ik had het goed: hij was de enige met een muts op. De enige. Het was dan wel 5 graden, maar er waaide toch wel een stevige bries. In dat geval doen Duitse kindjes gewoon een muts op.

En Nederlandse dus niet.

Mijn schoonmoeder zegt dan: we zijn hier niet zo mutserig, in Nederland.

Dat zal de komende dagen ongetwijfeld veranderen. Wie geen muts heeft, moet vanmiddag dus naar de winkel. Maar ik vrees dat je dan alweer te laat bent. Want de voorraad warme omhulsels voor oren, neuzen, vingers en voeten zal razendsnel slinken. De afgelopen winters probeerde ik vergeefs om warme laarsjes voor Max te vinden: overal was alles uitverkocht, zodra de eerste sneeuwvlok de grond had geraakt. In Berlijn slaagde ik wel.

En ook al pak ik mijn kinderen voor Nederlandse begrippen in een kwakkelwinter dus al best warm in, voor mijn moeder en oma is dat niet warm genoeg. Met argusogen bekijken ze hoe ik met Lotta in de draagzak rondloop, terwijl er een klein beetje wind opsteekt. Das ist verantwortungslos, hoor ik mijn moeder zelfs zeggen. Weer thuis halen ze snel de breinaalden tevoorschijn om ons van nieuw materiaal te voorzien.

Maandag vertrekken we voor een week naar Berlijn. 650 km dichter bij Moskou. En daar is het nu -18. Overdag. Berlijn schommelt al rond de -5 en donderdag hebben we overdag -10. Mooi om te oefenen voor de wintersport. De koffer zal uitpuilen, want er moeten heel veel dikke dingen mee. Een dikke skibroek voor Max, dikke laarzen voor allemaal, dikke sokken en thermoonderbroeken (althans: als de schappen bij de Hema vanmiddag nog niet leeg zijn…). Ik overweeg op dit moment ook nog of ik mijn schaatsen mee zal nemen.

Dat wordt proppen.

En dan heb ik de vijf mutsen en de sjaalkragen in verschillende kleuren die mijn moeder allemaal voor mij heeft gemaakt, nog niet eens meegeteld. Voor iedere winterse outfit heb ik het passende hoofddeksel.

Gelukkig kan ik die dus nu weer eens te voorschijn toveren.

Wie dat niet kan – schiet dan op! Koop een muts! En als je ze niet meer kan vinden, brei er dus maar snel eentje! Voor jezelf, maar vooral voor je kind! Vergeet de regen en de milde windjes – Duitse en siberische ijzige luchtstromen waaien deze kant op.

Dus wees voorbereid!

Zieht euch warm an!

Geef een reactie