RTV Utrecht: Politie schuift met medewerkers om zedenzaken op te kunnen lossen

Honderden zedenzaken liggen bij de politie Midden-Nederland op het bureau en die stapel wordt maar niet kleiner. Afgelopen week maakte een voormalig zedenrechercheur een statement op social media, door zijn frustratie te uiten over de hoeveelheid werk.

Item voor televisie (RTV Utrecht) door Ulrike Nagel.

Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken

Zestig medewerkers werken op de afdeling zedenzaken. In september krijgt de politie er 24 FTE’s bij om de stapel zedenzaken sneller op te kunnen pakken. Wim Hoonhout: “Snelheid gaat ten koste van zorgvuldigheid, dat willen we natuurlijk niet, dus ik kan niet zeggen hoe snel we deze zaken dan kunnen wegwerken. Waar het om gaat, is dat we de slachtoffers zo snel mogelijk kunnen helpen, zodat zij verder kunnen, want het gaat natuurlijk om hele belastende zaken. Het is zeer onwenselijk dat zoveel zaken blijven liggen.”

Volgens Politievakbond ACP is het probleem al minstens tien jaar oud. Voorzitter Gerrit van de Kamp: “We hebben al jaar een gebrek aan personeel bij de politie, niet alleen in Utrecht, ook landelijk. Nu komen er weliswaar 24 FTE’s bij, maar die worden weggehaald bij andere afdelingen, bijvoorbeeld bij drugszaken. En daarmee trek je dus het hele korps scheef. De komende vier, vijf, zes jaar zullen er tekorten zijn en daar heeft de overheid willens en wetens voor gezorgd. Dus ik zeg het niet graag, maar dit is onoplosbaar. Je had hier tien jaar geleden op moeten anticiperen en dat is niet gebeurd.”

Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken
Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *