Kerstboom ruilen voor patat? In Langbroek kan dat!

LANGBROEK – In Langbroek konden de inwoners de hele woensdagmiddag hun kerstbomen bij het plaatselijke tuincentrum inleveren. In totaal werden zo binnen vier uur bijna 300 bomen ingezameld. Die gaan de versnipperaar in en de snippers gaan als bodembedekker naar het voedselbos in Wijk bij Duurstede.

TV-Item voor RTV Utrecht door Ulrike Nagel.

De kerstbomensnipperdag is vooral bedoeld voor de kinderen die in Langbroek wonen. Sem is één van de eersten die iets na de middag als eerste met zijn skelter het terrein komt op rijden. Achterop heeft hij wel vier bomen mee, met een touw aan elkaar vast gebonden. “We zijn sinds maandag bezig. Dit was mijn eerste ritje, maar ik kom nog een paar keer terug. Het is best zwaar, want sommige bomen zaten nog in een pot, dus het was niet makkelijk om die eruit te krijgen.”

Item Ulrike Nagel over de kerstboom snipperdag in Langbroek

Ietsje verderop staat Kaj in een blauwe overall op een aanhangwagen. Hij gooit de kerstbomen op straat, zijn vriendjes slepen ze naar de versnipperaar. Hoeveel hij er nu al hier naar toe gebracht heeft? “53!” Hij loopt door naar Corienne Merkens van het plaatselijke tuincentrum die de actie organiseert.”Vroeger deden we dat eigenlijk ook al, toen ik klein was. De mensen konden hier de bomen inleveren en wij gingen ze verbranden. Op een gegeven moment mocht dat niet meer, dus vorig jaar heb ik met mijn neef de koppen bij elkaar gestoken en hebben we bedacht hoe we dit op een andere manier kunnen doen.”

Item Ulrike Nagel over de kerstboom snipperdag in Langbroek

Een oplossing lag in een samenwerking van het tuincentrum met het voedselbos dat in Wijk bij Duurstede wordt aangelegd. “Dat is een bos waar je doorheen kan lopen en in principe alles kan eten wat je tegen komt”, vertelt Petra Ekhardt die zich om het voedselbos bekommert. “De snippers van de kerstbomen kunnen we als bodembedekker goed gebruiken, zo zijn de wegen minder modderig. En het is een mulchlaag, dus je krijgt meer leven in de bodem, meer wormen, meer pissenbedden. En dat is goed voor het bos.”Corienne staat al klaar met een krat appels als ze Kaj en zijn vrienden ziet staan. De jongens krijgen ook een bon voor gratis patat. Voor iedere boom één bon. Kaj heeft inmiddels al meer dan 50 bonnen voor patat op zak. Of de ouders daar blij mee zijn, met zoveel patat? “Eigenlijk niet”, lacht zijn moeder, “maar de kinderen zijn buiten, ze doen echt heel veel moeite en verzetten heel veel werk voor een goed doel. Dus eigenlijk is dit ideaal voor de kerstvakantie.”

Item Ulrike Nagel over de kerstboom snipperdag in Langbroek

De bonnen kunnen nog de hele maand januari worden ingeleverd bij de cafetaria in het dorp. De helft van de kosten neemt het ondernemersfonds in Langbroek voor zijn rekening, de andere helft wordt betaald door het tuincentrum en het bijbehorende hoveniersbedrijf.Drie weken geleden verkocht het tuincentrum al die kerstbomen, nu keren ze weer terug. Een aparte kringloop, geeft Corienne Merkens toe. “Ja, dat is ook eigenlijk heel vreemd. Maar op deze manier kunnen we er tenminste voor zorgen dat de boom geen afval meer is, maar een nieuwe bestemming krijgt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *