Onbezorgd genieten van de zon

Zoals zo vaak al deze zomer, was het vandaag erg warm. En dus trokken mensen er op allerlei manieren op uit om te genieten van het zomerse weer. Maar zorgeloos genieten van de zon, kan dat eigenlijk nog wel? Volgens milieupsycholoog Karlijn van den Broek moet je dat zeker doen. “Maar wees je ervan bewust waarom het op een dag als vandaag zo warm is: klimaatverandering.”

Live item voor TV (RTV Utrecht) door Ulrike Nagel.

Ulrike Nagel ging naar de Lek om te vragen of men nog onbezorgd kan genieten van de zon, of dat klimaatverandering voor een schuldgevoel zorgt.

Volgens de aan de Universiteit Utrecht verbonden psycholoog hebben steeds meer mensen last van klimaatangst. “Maar angst is niet iets wat helpt om de verandering van het klimaat aan te pakken”, is Van den Broek stellig. Beter is het daarom om ook daadwerkelijk actie te ondernemen, en dat begint bij bewustzijn over de problematiek. “Het is goed om je te beseffen dat niet iedereen de vrijheid heeft om lekker aan het strand te gaan liggen bakken. In sommige landen is het geen kwestie van genieten, maar komen uit klimaatverandering hele grote problemen voort.”

En als je je daar bewust van bent, stelt Van de Broek, is in actie komen een logische volgende stap. Bijvoorbeeld door minder vlees te gaan eten. En daarmee verklein je volgens de psycholoog niet enkel je eigen CO2-uitstoot. “Mensen hebben vaak niet door hoeveel invloed hun handelen heeft op hun sociale omgeving”, vertelt Van den Broek. “Dus door vaker vegetarisch te gaan eten beïnvloed je niet alleen je eigen consumptie, maar ben je ook een voorbeeld voor de mensen om je heen.”

Ulrike Nagel in Jaarsveld

Omzetten in gedrag

Daarnaast is ontspanning ook ontzettend belangrijk, legt Van den Broek uit. “Ik zou zeker op een dag als deze gewoon lekker relaxed in de zon gaan liggen. Je moet dan ook zeker niet hele dagen met klimaatverandering bezig zijn en je er alsmaar druk om maken. Daar schiet niemand iets mee op”, zegt ze. Maar ze merkt wel dat er de laatste jaren een omslag geweest is in het denken over klimaatverandering. “Vroeger was het altijd van: klimaatverandering, dat komt later wel. Een dag als vandaag laat juist heel goed zien dat we er iets mee moeten. Nu is het nog een kwestie van dat omzetten in gedrag.”

En dat zit hem volgens de milieupsycholoog in de kleine dingen, zoals het al eerder genoemde minder vlees eten. Maar ook door bijvoorbeeld de airco thuis niet te hoog te zetten of op andere manieren energie te besparen in huis. “Je moet echt kijken naar de dingen die je zelf onder controle hebt, vooral in je eigen huis. De verwarming een graadje lager, dat soort dingen. Daar kun je gewoon echt het verschil mee maken.” Buiten van de zon genieten is dus op dagen als deze het devies. Dan kan de airco thuis ook uit blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *