Utrecht – Vier jongeren en vier statushouders. Vanaf vandaag zijn ze elkaars buren in een nieuw woonproject in Renswoude. Met acht gloednieuwe studio’s hoopt de gemeente zo twee vliegen in één klap te vangen: jongeren aan woonruimte helpen en voldoen aan de plicht om statushouders van een woning te voorzien.
Item voor TV (RTV Utrecht), foto’s en tekst door Ulrike Nagel.
Renswoudenaar Bart van Ginkel is heel enthousiast over zijn nieuwe plek. “Ik ben er super blij mee. Ik ben 22 jaar en woonde nog thuis. Maar op een gegeven moment ben je toe aan meer verantwoordelijkheden en je eigen plekje.”
Vraag naar woningen groot
Die eigen plek was lastig te vinden in zijn gemeente. In het kleine Renswoude is net als in veel andere plaatsen de vraag naar betaalbare woningen groot. Bovendien heeft de gemeente de plicht om ook statushouders te huisvesten, legt Ingrid Walda, woonconsulent bij de gemeente Renswoude, uit.
“We hebben een taakstelling vanuit de overheid. Dit jaar moeten we negen statushouders huisvesten. In de eerste helft van volgend jaar zijn dat er al zeven. Dus dat loopt alleen maar op.”
“Als we iedere woning die vrijkomt aan een statushouder geven, komt onze jeugd nooit meer aan de bak. Dus we dachten: misschien kunnen we het wel combineren. De jongeren zelf leren er wat van en de nieuwkomers raken sneller geïntegreerd.”
Bart ziet dat wel zitten. “Ik ben gymdocent en geef les aan kinderen met een migratie-achtergrond. Praten moet dan soms met handen en voeten. Maar dat zie ik juist als een uitdaging.” Als Renswoudenaar hoopt hij nu zijn netwerk in te kunnen zetten om zijn nieuwe buren te helpen. “Misschien zelfs aan een baan.”
Te klein
Toch was niet iedereen enthousiast over de woningen. Twee statushouders vonden de woningen niet geschikt. “Dat hebben we ook begrepen van Vluchtelingenwerk”, zegt Walda. De statushouders vinden de studio’s te klein met het oog op een mogelijke gezinshereniging.
Maar een gezinshereniging kan lang duren, legt Walda uit. “We hopen dat ze dit als een eerste opstapje zien. Als ze later toestemming krijgen voor gezinshereniging, dan kijken we verder naar een passende oplossing.”
Het staat het enthousiasme van Bart verder niet in de weg. Vanochtend tekende hij het huurcontract op het gemeentehuis. Daarna maakten de kersverse inwoners met zijn allen een kunstwerk, dat in de gemeenschappelijke tuin komt te staan.
Aan de tuin is nog wel wat werk. Zo staan er nog containers en graafmachines op het bouwterrein. Maar de nieuwe bewoners zelfs zijn er sinds vandaag helemaal klaar voor.