Ulrike Nagel op Radio 1: Bureau Buitenland – Duitsers moeten aan de lijn

Duitsers moeten aan de lijn. Minister Özdemir wil dat er minder braadworst en suikerwaar gegeten wordt. Ulrike Nagel over de reactie van Duitsers op zijn oproep.

VPRO Bureau Buitenland
Logo VPRO Bureau Buitenland
Ulrike Nagel over de wensen van Minister Özdemir.
Audio-Transcriptie

Tim de Wit:
Als je als kind al dik bent, dan draag je dat je hele leven lang mee, zegt de Duitse minister voor Voedselvoorziening en Landbouw hier. En dus moet het allemaal anders, vindt hij. Weg met de braadworst en van minder zout en suiker, naar meer groenten, fruit en pulvruchten, zeker voor kinderen.
Duitslandkenner Ulrike Nagel, goeiemiddag.

Ulrike Nagel:
Goeiemiddag.

Tim de Wit:
Dat is nogal wat in Duitsland hè, kinderen van de braadworst aan de pulvrucht te krijgen.
Hoe willen ze dat doen?

Ulrike Nagel:
Zeker, hij komt zelf uit een arbeidersmilieu, zegt hij, dus hij weet precies hoe het is om van school naar huis te komen en dan braadworst en patat te eten. Maar hij wil met name dat kinderen in arme gezinnen gezonder gaan eten. Hij vindt dat het om gerechtigheid gaat, want je kan op de kaart zien in welke wijken kinderen overgewicht hebben.
Dat zijn vaak de gezinnen die een uitkering hebben. Of waar de ouders weinig geld hebben voor eten. Dus gezond eten moet betaalbaar zijn voor iedereen.
En in Duitsland krijgen kinderen warm eten op school. En hij wil vooral dat de kwaliteit daarvan beter wordt.

Tim de Wit:
En waarom is dit zo belangrijk voor deze minister? Kampen zoveel kinderen in Duitsland met overgewicht?

Ulrike Nagel:
Ja, het zijn er één op de zes. In Nederland staat trouwens niet heel veel anders, maar hij wil ook de biologische en regionale producten stimuleren. Hij wil dat dat meer wordt gegeten.
Tot op hoge leeftijd blijven die kinderen dan wel dik, als het niet verandert. En dat brengt hoge gezondheidskosten met zich mee. Daarnaast is het natuurlijk ook een groene minister, en die kijkt ook naar de milieuaspecten.
En dan gaat het ook om de CO2-uitstoot die hij wil reduceren.

Tim de Wit:
En zien de Duitsers dit wel zitten? Of wordt het toch wel gezien als, jeetje overheid, waar bemoei je je allemaal mee?

Ulrike Nagel:
Nou, dat tweede inderdaad. Er wordt met hele grote sceptes naar gekeken, zowel door de media als ook door de andere partijen in de levensmiddelindustrie. Want Duitsers vinden dit inderdaad al snel betuttelend.
We hadden dit jaar al de douche van Habeke, de minister van Milieu. Daarnaast is het vooral een kwestie van de prijs. Want meer biologisch en gezond eten, bijvoorbeeld op scholen, dat is een mooi streven.
Maar het is op dit moment zo duur dat niemand dat wil of kan betalen. Dus hoe hij dit precies voor elkaar wil krijgen, dat is nog zeer de vraag.

Tim de Wit:
Het is een mooi plan, maar het is dus nog echt wel de vraag of hij het uiteindelijk voor elkaar krijgt, deze Sem Özdemir, de Duitse minister voor Voedselvoorziening en Landbouw in Duitsland. Ulrike Nagel, heel erg dank voor je verhaal.
Bent u nieuwsgierig geworden, trouwens, naar het Duitse dieet?
Kijk dan op nporadio1.nl of in de NPO Radio 1 app.

VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit

Geef een reactie