Ulrike Nagel op Radio 1: Bureau Buitenland – homoseksuele stellen binnenkort ook door de kerk gezegend

De Katholieke kerk in Duitsland heeft besloten dat homoseksuele stellen binnenkort ook door de kerk gezegend kunnen worden. Maar of het Vaticaan door ook blij mee is, is nog maar de vraag. Met Ulrike Nagel.

VPRO Bureau Buitenland
Logo VPRO Bureau Buitenland
Ulrike Nagel op Radio 1: Bureau Buitenland – homoseksuele stellen binnenkort ook door de kerk gezegend
Audio-transcriptie

We blijven in de hoek van de regenboog, en wel bij een baanbrekend besluit van de Duitse katholieke kerk, volgens deze Duitse hoogleraar theologie. Dat besluit gaat namelijk in tegen de wil van Rome, Ulrike Nagel. Welkom.

Wat heeft de Duitse katholieke kerk precies besloten? Ja, de Duitse katholieke kerk is voor een grote vergadering bijeengekomen, synode heet dat dan, en heeft daar besloten dat homoseksuele stellen binnenkort ook door de kerk gezegend kunnen worden. Hoe dat concreet eruit gaat zien, dat moeten ze nog gaan invullen, maar het is in ieder geval vooruitstrevend te noemen, omdat Rome hier inderdaad namelijk fel op tegen is. Volgens de paus en ook veel andere katholieken druist dat in tegen de geloofsleer.

Alleen het huwelijk tussen vrouw en man mag traditioneel gezegend worden. Twee jaar geleden hebben Duitse priesten zich hier ook al tegen verzet, door homoseksuele stellen in een soort protestactie gewoon te gaan zegenen. En dat gebeurt ook ondertussen, terwijl het dus eigenlijk niet mag.

Maar de Duitse bischoppen waren op deze conferentie drie dagen geleden, ze waren het er toen niet mee eens, maar nu zijn ze het er wel mee eens. Nu staan er namelijk twee derde van de bischoppen voor zo’n verandering, en in totaal 93 procent van de aanwezige katholieken. Dus dat is best vernieuwend.

Maar daarmee gaan ze dus tegen Rome in, in die Duitse katholieke kerk. Kan dat zomaar? Dat is nog de vraag. Ze proberen het wel.

Sommige onderwerpen kunnen alleen maar door de wereldkerk worden besloten. Duitsland zegt we willen deze koers varen, maar dat betekent niet meteen dat Rome zegt ja hoor, is goed. Maar ze hebben de paus ook een aanbeveling gestuurd vanuit Duitsland, waarin ze vragen om een herbeoordeling van wat homoseksualiteit is.

Dat het een zonde zou zijn, vinden ze namelijk niet meer van deze tijd, staat erin. En wij maar denken dat Duitsland heel ouderwets is, maar hier op dit onderwerp dus niet. En ook dat het niet meer als slecht beoordeeld mag worden.

Ze schrijven dat het hoort bij de identiteit van de mens zoals hij door God is geschapen. En Duitsland wil homoseksuelen dus niet meer discrimineren. Dat dilemma komen ze regelmatig tegen in de praktijk.

En ze willen ook het katholieke over de hele wereld hierover meegaan denken. Hoe Rome dan reageert is nog de vraag. Tot nu toe voelden ze daar weinig voor.

Dat hebben ze ook vorig jaar nog een keer herhaald. Maar eerder heeft Belgiƫ hetzelfde gedaan. En die waren te gast op deze synode.

En die hebben verteld dat het vrij informeel wel is afgestemd met de paus. Dat hebben ze in ieder geval aan de Duitse bischop verteld. Maar zou je nou zeggen, Ulrike, dat de Duitse katholieke kerk hiermee voorop loopt? Een progressieve koersvaart? Nou ja, voor een vrij traditioneel land als Duitsland in heel veel opzichten is zo’n besluit wel opmerkelijk.

Want de afgelopen jaren kwam de Duitse katholieke kerk vooral in opspraak door misbruiksschandalen. Die zijn daar nog lang niet zo ver uitgewerkt als dat in Nederland soms het geval is. De omgang daarmee is nogal gesloten.

Bischoppen of kardinalen vinden dat nog heel lastig om zich daarover uit te spreken. Maar sinds 2019 is er een proces ingezet om de Duitse kerk te hervormen. En daarnaast valt het ook op, bij deze synode ook, dat er in de media veel vrouwen aan het woord komen over deze recente bijeenkomst.

Die dus bijvoorbeeld ook hardop zeggen dat zij een grotere rol binnen de kerk willen. Ze mogen nu ook preken in de Duitse kerk bijvoorbeeld, maar dopen of de biecht afnemen, dat mogen ze nog niet. Maar de wil om te veranderen, die is best wel sterk aanwezig.

Dat is alvast een begin. Dank Ulrike Nagel, meer als altijd op radio1.nl.

VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit