RTV Utrecht: Vlag uit, tas eraan en feesten: ‘Ik werd laat gebeld, daardoor wist ik stiekem al dat ik geslaagd was’

Provincie Utrecht – Lachende gezichten, gejuich en heel veel geknuffel: de euforie is groot in de hal van het Calscollege in Nieuwegein. De geslaagde leerlingen verzamelen zich daar eind van de middag om hun cijferlijst en een vlag op te halen. “Ik ben zo blij dat ik ben geslaagd”, roept een leerlinge lachend.

Live item voor TV (RTV Utrecht), foto’s en tekst door Ulrike Nagel.

YouTube player

De dag begon echter met veel meer zenuwen voor de leerlingen. Al nagelbijtend nauwlettend je telefoon in de gaten houden: zo zag de dag er voor ruim 192.000 examenleerlingen uit vandaag. Kan de rugzak aan de vlaggenmast of moet er nog één keer met de neus in de boeken worden gedoken? Het is dé vraag die de leerlingen bezighield. Voor het eerst krijgen ook leerlingen van het praktijkonderwijs de uitslag op dezelfde dag als de andere eindexamenkandidaten. Het verlossende telefoontje liet soms lang op zich wachten.

“Maar daardoor wist ik stiekem al dat ik geslaagd was”, zegt één van de leerlingen. “De mensen die gezakt zijn horen het wat eerder.” Die leerlingen mochten iets eerder naar school komen, om hun cijferlijst in te zien en te overleggen over de mogelijkheden. Zij zijn daarna naar een andere ruimte gegaan, zodat ze niet in het feestgedruis staan.

Vlaggen geslaagd

Meer klachten dan ooit

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Utrecht heeft dit jaar een recordaantal klachten binnen zien komen over de eindexamens. Dit jaar waren dat er ruim 307.000, 21.000 meer dan vorig jaar. Al voor de start van de examen maakte de organisatie zich zorgen. Dat heeft te maken met het afschaffen van de versoepelingen na corona.

De examenlichting heeft veel te maken gehad met lesuitval, online lessen en ziekte van docenten. Daarnaast zijn voor het eerst in twee jaar de versoepelingen, zoals een extra herkansing en het wegstrepen van een vak weer teruggedraaid. “Deze leerlingen hebben nog wel corona meegemaakt in hun schoolloopbaan”, zegt Petra Ubels, schoolleiding vwo-bovenbouw. “Maar we hebben alle zeilen bijgezet om te zorgen dat ze zo goed mogelijk door de examens heen konden.”

Bij het Cals College zien ze bij de Havo dat het afschaffen van die versoepelingen voor iets minder geslaagden zeggen. “Voor zover we nu weten is het percentage geslaagden iets lager dan vorig jaar”, zegt de teamleider. “Bij VWO lijken de percentages nagenoeg hetzelfde.”

“Bij de havo zijn er wel meer leerlingen dan vorig jaar die nog een herkansing moeten doen”, aldus Ubels. Geen feeststemming bij hen dus, maar nog één keer met de neus de boeken in. Volgende week maandag begint het tweede tijdvak van de eindexamens. Dat is bedoeld voor leerlingen die in het eerste tijdvak niet al hun examens hebben gemaakt of die een examen herkansen. De uitslagen daarvan worden op 6 juli bekend.

Ulrike Nagel voor RTV Utrecht bij het Calscollege in Nieuwegein
Ulrike Nagel voor RTV Utrecht bij het Calscollege in Nieuwegein
Ulrike Nagel voor RTV Utrecht bij het Calscollege in Nieuwegein
Ulrike Nagel voor RTV Utrecht bij het Calscollege in Nieuwegein