Het was nooit échte liefde tussen de Duitse regeringspartijen FDP, SDP en de Groenen. Maar nu bondskanselier Olaf Scholz zijn minister Lindner van Financiën de laan heeft uitgestuurd lijkt het einde van het coalitie onvermijdelijk. Lindner is “egoïstisch” en “respectloos” volgens Scholz. Wat zit daar achter? En wat betekent het klappen van de coalitie voor Europa en de Duitse steun aan Oekraïne? Journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel praat erover met Tim de Wit op Radio 1 Bureau Buitenland.
Luister als mp3:
Coalitie ten einde: FDP-bewindslieden trekken zich volledig terug uit de stoplichtregering
De stoplichtcoalitie is voorbij. Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) is ‘s avonds ontslagen door bondskanselier Olaf Scholz (SPD). Scholz wil op 15 januari een vertrouwensstemming uitschrijven en mikt op nieuwe verkiezingen eind maart.
- Stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP mislukt
- Kanselier Scholz (SPD) ontslaat zijn minister van Financiën Lindner (FDP)
- Scholz wil op 15 januari een vertrouwensstemming in de Bondsdag.
- De kanselier mikt op nieuwe verkiezingen eind maart
- Lindner spreekt van een “berekende breuk” in de coalitie
- De Groenen willen in de regering blijven
- FDP ministers trekken zich volledig terug uit de stoplichtregering
De stoplichtcoalitie is na een kleine drie jaar mislukt. Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdagavond minister van Financiën Christian Lindner ontslagen.
Zoals Scholz op een persconferentie aankondigde, deed hij dit om “schade aan het land af te wenden”. De kanselier wilde ook de schuldenrem opschorten met het oog op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De FDP wees dit af. “We hebben een regering nodig die in staat is om actie te ondernemen en de kracht heeft om de noodzakelijke beslissingen voor ons land te nemen,” zei Scholz. Lindner had egoïstisch gehandeld en alleen aan zijn partij gedacht. “Minister Lindner heeft mijn vertrouwen te vaak geschonden. Er is geen basis van vertrouwen,” zei Scholz.
Scholz wil nu op 15 januari een vertrouwensstemming in de Bondsdag tegemoet zien. Volgens de kanselier moeten er uiterlijk eind maart nieuwe verkiezingen worden gehouden.
Lindner geeft Scholz de schuld van het mislukken van het stoplichtsysteem
In een persverklaring na de vergadering en zijn ontslag zei Lindner: “Helaas heeft Olaf Scholz laten zien dat hij niet de kracht heeft om ons land een nieuwe start te geven. In plaats daarvan heeft de bondskanselier sinds vanmiddag geëist dat ik de rem op de schuldenlast in de basiswet opschort. Daar kon ik niet mee instemmen.”
Hij vermoedde dat Scholz zijn persverklaring voor de avond al had voorbereid in de aanloop naar de vergadering, zei de FDP-leider. “We hebben voorstellen gedaan voor een economische ommekeer om ons land weer op de weg naar succes te zetten. Deze voorstellen werden niet eens geaccepteerd door de SPD en de Groenen als basis voor overleg. Sinds de zorgvuldig voorbereide verklaring van de kanselier vanavond weten we waarom.” Linder beschuldigde Scholz ervan de samenwerking met hem en de FDP op te zeggen en zo een “berekende breuk in deze coalitie” te veroorzaken.
FDP ministers trekken zich volledig terug uit de regeringscoalitie
De FDP trekt vanavond al haar ministers terug uit de federale regering. Dat heeft fractievoorzitter Christian Dürr in Berlijn bekendgemaakt. De FDP maakt daarmee een einde aan het driepartijenverbond van de stoplichtcoalitie. De FDP heeft vier ministers in de stoplichtregering:
- Christian Lindner (minister van Financiën)
- Marco Buschmann (minister van Justitie)
- Volker Wissing (minister van Verkeer)
- Bettina Stark-Watzinger (minister van Onderwijs)
In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit