Duitsland heeft een nieuwe bondskanselier: Friedrich Merz. Maar zijn aantreden verliep allesbehalve vlekkeloos. Bij de eerste stemming kwam hij onverwacht zes stemmen tekort, een zeldzaamheid in de Duitse politiek.
Wat betekent deze valse start voor zijn gezag en leiderschap?
Tijs van den Brink bespreekt het met:
- René Cuperus, Duitslandkenner
- Ulrike Nagel, Duitslandkenner
Friedrich Merz is bij de tweede poging tot kanselier gekozen. Nadat hij de eerste stemronde had verloren, kreeg hij de benodigde stemmen. Merz ontving vervolgens het benoemingscertificaat van bondspresident Steinmeier. CDU-leider Friedrich Merz is bij de tweede poging gekozen tot bondskanselier. De 69-jarige behaalde vanmiddag in de Bondsdag de vereiste meerderheid van meer dan 316 stemmen. 325 parlementsleden stemden voor hem, 289 tegen hem, met één onthouding. De nieuwe regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD heeft 328 stemmen in het parlement.

Merz pas bij tweede poging gekozen tot kanselier
Merz heeft de verkiezing geaccepteerd. Scheidend kanselier Olaf Scholz was een van de eersten die hem feliciteerde. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier ontving Merz vervolgens op paleis Bellevue en overhandigde hem zijn benoemingscertificaat. Na ontvangst van het certificaat trad de nieuwe kanselier aan en werd Merz aan het begin van de avond in de Bondsdag beëdigd. De benoeming en beëdiging van de nieuwe federale ministers staat ook voor later gepland. Er zal vanavond ook een kabinetsvergadering plaatsvinden.
Merz faalt in de eerste stemronde bij de kanseliersverkiezingen
Historische nederlaag in de eerste stemronde In de ochtend had Merz niet de vereiste meerderheid behaald in de eerste stemronde – een ongekende gebeurtenis in de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland. Hij had slechts 310 stemmen voor gekregen in de geheime stemming, zes minder dan de vereiste meerderheid. Hoewel de fracties van CDU/CSU en SPD volgens hun eigen verklaringen volledig vertegenwoordigd waren, moeten 18 parlementsleden tegen Merz hebben gestemd. Wie er precies weigerde om voor de CDU-leider te stemmen is niet bekend vanwege de geheime stemming.
Reglement gewijzigd
Na het historische verkiezingsdebacle werd de zitting van de Bondsdag enkele uren onderbroken. Daarna volgde langdurig overleg tussen de parlementaire fracties over de datum voor een tweede stemronde. Achter de schermen onderhandelden de fractieleiders en toppolitici over een nieuwe verkiezingsdatum. Aanvankelijk had de CDU/CSU gezegd dat er vandaag geen tweede stemronde zou zijn, maar aan het begin van de middag werd een akkoord bereikt over een tweede ronde. De Bondsdag wijzigde het reglement met de vereiste tweederde meerderheid om de verkiezing vandaag mogelijk te maken. De fracties van CDU/CSU, SPD, Groenen en Links hadden hier gezamenlijk om gevraagd.
NPO Radio 1 link / Youtube: Merz die te weinig stemmen had om Bondskanselier te worden.

Het radioprogramma Dit is de Dag uitgezonden op NPO Radio 1, is een dagelijks programma dat tussen 18:30 en 19:00 uur te beluisteren is. Het programma richt zich op het bespreken van actuele en maatschappelijke onderwerpen. Tijdens de uitzending worden diverse gasten uitgenodigd, waaronder experts, politici en betrokkenen, om hun visies en meningen te delen over relevante kwesties.