Grote beroering in de Duitse politiek: de inlichtingendienst heeft de partij Alternative fĂŒr Deutschland (AfD) als extremistisch bestempeld. Volgens de dienst vormt de partij een bedreiging voor de democratie. Zal dit oordeel mogelijk leiden tot een partijverbod van de AfD? Over de gevolgen voor de AfD en het Duitse politieke landschap Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut en journalist Ulrike Nagel.
De Duitse inlichtingendienst heeft Alternative fĂŒr Deutschland (AfD) bestempeld als rechts-extremistisch. De partij zou een bedreiging vormen voor de democratie.
De nieuwe status betekent dat de Duitse autoriteiten meer bevoegdheden krijgen om de partij in de gaten te houden. Zo mag de inlichtingendienst nu informanten rekruteren. De partij wordt niet verboden.
De AfD geldt al jaren als omstreden. Tot nu toe werd die getypeerd als “mogelijk rechts-extremistisch”, maar volgens de Duitse inlichtingendienst bestaat er geen twijfel meer over dat de partij als geheel extreemrechts is.
Volgens de Duitse inlichtingendienst zijn “de op etnische afkomst gebaseerde volksopvattingen die binnen de partij heersen niet verenigbaar met de vrije democratische basisorde”. De AfD zou als doel hebben “om bepaalde bevolkingsgroepen uit te sluiten van gelijke deelname aan de samenleving, om hen te onderwerpen aan een ongrondwettelijke ongelijke behandeling.”

De AfD voert een beproefde campagne tegen de vrije democratische orde, reageert minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser vrijdag. âDe AfD vertegenwoordigt een etnisch concept dat hele bevolkingsgroepen discrimineert en burgers met een migratiegeschiedenis als tweederangs Duitsers behandelt,â zei Faeser in een verklaring. âHun etnische houding komt tot uiting in racistische uitspraken, vooral tegen immigranten en moslims.â
De partijleiders van de AfD noemen het besluit een âzware klap voor de Duitse democratieâ. Ze verwerpen de bestempeling en spreken van een politiek gemotiveerde beslissing.
âDe AfD wordt kort voor de regeringswisseling publiekelijk in diskrediet gebracht en gecriminaliseerdâ, staat in een verklaring van de leiders Alice Weidel en Tino Chrupalla. Ze stellen dat de partij zich juridisch zal blijven verdedigen tegen âdeze lasterlijke uitsprakenâ.

De discussie over een verbod op de AfD laaide vorig jaar in alle hevigheid op, nadat een Duits onderzoekscollectief had blootgelegd dat kopstukken uit Duitse en Oostenrijkse extreem-rechtse circuits in een hotel in Potsdam waren samengekomen.
Een van de prominente sprekers, de Oostenrijker Martin Sellner, zou daar hebben gepleit voor een âremigratiemasterplanâ. Daarbij zouden vluchtelingen en Duitse burgers met een migratieachtergrond gedwongen worden het land te verlaten.
Er zou besproken zijn om ze naar een niet nader genoemde natie in het noorden van Afrika uit te zetten. Tienduizenden inwoners in steden als Keulen, Essen, Leipzig en Berlijn gingen daarop massaal de straat op.

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit