RTV Utrecht – Uitgestorven dino’s komen tot leven in Utrechtse Jaarbeurs: ‘Niet alles klopt hier, maar nog steeds is het prachtig’

Utrecht – Dinoliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Utrechtse Jaarbeurs. Hier staan tot begin augustus ruim tachtig levensgrote dinosaurussen. De uitgestorven dieren zijn voor de reizende tentoonstelling nagebouwd en bijna alle dino’s bewegen als je er langs loopt. Ook valt er veel te lezen over bijvoorbeeld de spinosaurus, velociraptor en kentrosaurus.

Item voor TV en artikel door Ulrike Nagel.

“Hiervan staan er twee, is dit een Mososaurus?”, vraagt Imme als hij door de donkere hallen met gekleurde lichtjes loopt. Imme is vijf en weet alles over dino’s, vertelt zijn moeder. Voor hem zijn de informatieborden naast de dino’s haast overbodig, want hij weet toch alles al over de dieren. “Hij is echt een encyclopedie”, vertelt moeder Laurien de Vos. “We lezen hem elke avond voor en hij heeft alles onthouden. Dus hij geeft mij nu de rondleiding in plaats van ik hem”, grapt ze.


Imme neemt plaats in de bioscoop om nog meer te leren. Hij is niet de enige paleontoloog in de dop. Ook de 16-jarige Felix loopt met grote ogen rond op de tentoonstelling. En met zo veel kenners, zijn ‘foutjes’ in de tentoonstelling al snel gevonden. Zo hebben bepaalde dino’s volgens hem niet de juiste grootte. “Zoals de velociraptor. Die was in het echt kleiner. En een andere dino mist een vacht en de klauwen zijn niet even groot als ze horen te zijn. Dus een aantal dingen klopt hier niet, maar dat betekent niet dat je hier geen plezier kan hebben.”

De dino’s zijn een grote hobby van Felix. Hij weet alle namen feilloos op te noemen, speurt het internet af en kijkt documentaires. “Ik vind het hier nog steeds heel gaaf. Het is ook lastig om het precies zo te maken hoe ze echt moeten zijn geweest, daar kan ik doorheen kijken. Het blijft een geweldige plek om ze hier zo groot te kunnen zien.”


Ondanks de fouten die Felix ontdekt, is de tentoonstelling ook gekeurd door paleontologen, zegt Mike Leegwater van de organisatie. “Ze zijn gebouwd door decorbouwers en je hebt het idee dat ze zo kunnen weglopen, vooral voor kinderen blijft dat toch echt indrukwekkend. Maar zelfs ik vind het mooi om hier rond te lopen”, vertelt hij onder het hoofd van een T-Rex met een wel hele grote bek vol tanden. Nu de vakantie echt is begonnen, verwacht hij ook veel bezoekers. “Het is voor iedereen interessant die ook meer willen weten over de levensgewoontes. Ik zie hier heel wat papa’s die het toch ook wel spannend vinden om hier zo rond te lopen. Het is natuurlijk niet echt, maar het ziet er wel levensecht uit.”


Even verderop staan twee tienermeisjes de infoborden te lezen. “Het is allemaal net een beetje Jurassic Park”, zegt Laurien. “Mijn zus vindt ze eigenlijk nog interessanter, maar ik ga graag mee. Het geluid en de bewegingen: dat is gaaf, toch?”


De dino’s zijn nog tot 7 augustus te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *