De Keistad Triathlon werd dit jaar een duathlon

De Keistad Triathlon Amersfoort moest het dit jaar met één discipline minder doen. Omdat in de watermonsters van de Eem vorige week blauwalg was gevonden, viel het onderdeel zwemmen af en werd vervangen door een extra rondje lopen.

Item voor TV (RTV Utrecht) en artikel door Ulrike Nagel.

Om 9.30 uur staat de jeugd als eerste aan de start. Veertig jongens en meisjes tussen de 6 en 14 jaar oud. Onder hen Fien (8) en haar broer Loek (10) uit Amersfoort. Hoe Fien zich voelt voor de wedstrijd? “IJzersterk”, is haar eenvoudige antwoord. “Wij hebben ons goed voorbereid, gisteren hebben we al het rondje hardlopen bekeken en ook de fietsroute hebben we gedaan”, vertelt ze opgewekt. “En we hebben met onze ouders al het Pieterpad gefietst, dus we zijn wel wat gewend.” Dat ze niet kan zwemmen, vindt ze wel jammer. “Want ik zit op waterpolo, dus ik kan heel hard zwemmen. Maar ja, dat kan vandaag helaas niet.” Vader Cedric staat er ontspannen naast. “Als ze het maar leuk vinden en lol hebben. Ze zijn gevraagd door vriendjes en wilden toch heel graag mee doen.”

Terwijl menig kind nog thuis voor de buis hangt, krijgen deze deelnemers nog even uitleg over de route, want er zijn best wat regels. “Op een gegeven moment moeten jullie dus de fietsen pakken, maar je mag er dan nog niet mee fietsen, alleen lopen”, vertelt een organisator de kinderen bij de start. “En als je terug komt van het fietsen, dan helm af en je nummer omdraaien op de buik!” Ze knikken allemaal en dan klinkt even later het startschot.

Loek en Fien rennen de eerste 300 meter en moeten dan als een dolle overstappen op hun fietsen. Loek heeft een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil niet als laatste eindigen”, zegt hij stralend. Na de eerste loopronde moeten de kids 10 kilometer fietsen. De snelste jongeren zijn na 20 minuten bij het wisselpunt. Even later is het ook hollen voor Loek en Fien: helm eraf, de bocht nemen en dan over het grijze matje rennen dat de starttijd voor de laatste etappe registreert: nog een keer 2,5 kilometer rennen.

Blauwalg in de Eem: ‘Dat is voor het eerst’

In de tussentijd druppelen de eerste volwassen atleten binnen met hun fietsen. Zonder het zwemmen gaan er wel wat minder deelnemers van start, vertelt organisator Henk Oosterhof . “Er is een aantal deelnemers die zeggen dat zwemmen nou juist hun sterkste onderdeel is. En die hebben zich afgemeld. De triathlon is een duathlon geworden, maar we zijn wel blij dat het op deze manier door kan gaan. Er waren ook wat mensen die zich nog wilden aanmelden, juist omdat het zwemmen afviel, dat was wel opvallend. Dit is de allereerste keer dat er blauwalg is gevonden in de Eem, het was gewoon te droog en er was amper wind. Dus het is jammer, maar ik vrees dat we dat nog vaker zullen mee maken.”

Samen door de finish

Na een lichte achterstand is vlak voor de finish te zien dat Fien haar broer heeft ingehaald, ze rennen samen het Eemplein op. Bezweet en hijgend storten ze zich op de bananen en de drankjes. “Het was heel erg zwaar”, glundert Fien, “maar ook heel erg leuk!”. Loek glimlacht ook van oor tot oor. “Nu ga ik cola drinken, want dat mag anders nooit.”

In totaal rennen en fietsen 960 mensen mee aan deze triathlon. Ze starten in verschillende klassen, van de jeugd tot de Olympische triathlon (43 km fietsen en 10 km rennen) en later in de middag de recreanten (22 km fietsen en 5 km rennen).

Ondanks de beperkingen, kijkt de organisatie terug op een geslaagde editie: “Het is allemaal goed gegaan en het was hartstikke leuk, ook zonder dat er gezwommen kon worden. De warmte was voor veel deelnemers zwaar, maar uiteindelijk heb ik iedereen met een vermoeide, maar voldane, glimlach naar huis zien gaan”, zegt Sander Teeuwisse van de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands