Item voor RTV Utrecht: Bezoekers Engelstalige Trinity Church rouwen om Queen Elizabeth

Utrecht – In de Utrechtse Holy Trinity Anglican Church staan kerkgangers en bezoekers stil bij het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Bij de ingang van de Engelstalige kerk hangt een foto van de Britse koningin met daaronder de tekst: ‘In memory of Her Majesty Queen Elizabeth II’. In de kerk zelf kunnen bezoekers, die grotendeels Engels spreken, een condoleance achterlaten.

Item voor TV, foto’s en tekst door Ulrike Nagel.

Bezoekers Engelstalige Trinity Church rouwen om Queen Elizabeth: ‘Ze was een geweldig persoon’

De vorst overleed donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd in haar vakantieverblijf in Schotland. Alle bezoekers van de kerk vandaag hebben op hun eigen manier herinneringen aan de Britse koningin.

Condoleanceregister in de Holy Trinity Anglican Church
Condoleanceregister in de Holy Trinity Anglican Church

“Ik had het gevoel dat ik haar makkelijk kon leren kennen”, vertelt de Australische Ann-Marie Michielsen. “Daardoor had ik het gevoel alsof ze ook een deel van mijn familie was.” In de condoleance toont ze haar medeleven aan de familie van de Britse koningin en aan allen die van haar hielden. “Ook schreef ik dat ze een geweldig en speciaal persoon was.”

‘Verrast hoe verdrietig ik ben’

Koster Simon Urquhart, die de condoleance ook tekent, kan zich het moment van de kroning van Elizabeth II in 1952 op televisie goed herinneren. “Het was de eerste keer dat ik televisie keek”, vertelt hij. De koster van de kerk is geraakt door het plotselinge overlijden van the Queen. “Ik ben persoonlijk heel verdrietig, ik ben verrast hoe verdrietig ik ben.”

Urquhart heeft veel waardering voor de manier waarop ze regeerde. “Ze heeft vijftien premiers meegemaakt, die allemaal heel verschillend waren. Als je dat bedenkt is het knap dat ze in haar rol als staatshoofd bleef: neutraal.”

Trouw aan de koningin

Dominee Ruan Crew is een paar weken geleden begonnen als dominee in de Utrechtse kerk. Tijdens zijn installatie afgelopen zaterdag, zwoer hij nog trouw aan de koningin. Ook voor hem was het even schrikken toen het nieuws bekendgemaakt werd. “Je weet natuurlijk dat het gaat komen, maar als je dit hoort is het wel een shock natuurlijk”, reageert hij. “Dan moet je alles stopzetten en jezelf beschikbaar maken voor mensen die willen rouwen.”

Simon Urquhart en dominee Ruan Crew in de Trinity Church in Utrecht
Simon Urquhart en dominee Ruan Crew in de Trinity Church in Utrecht

Volgens de Utrechtse dominee was the Queen voor veel mensen belangrijk. Dat nationaal en internationaal geschrokken gereageerd wordt op haar plotselinge overlijden verbaast hem dan ook niet. “Ik denk dat zij een symbool was van stabiliteit en ineens is dat weg. Dan voel je dat verlies.”

Voor Ann-Marie is het even wennen dat de tekst van het volkslied is veranderd. “Vanaf nu is het: God save the King. Dat is lastig, want ik denk dan gelijk aan al die jaren dat we God save our gracious Queen gezongen.”

Vlag halfstok

Ook buiten de kerk wordt zichtbaar stilgestaan bij het overlijden van the Queen. In Utrecht hangt bij een woning aan de Bollenhofsestraat de Britse vlag halfstok. “Mijn vrouw is Brits”, vertelt bewoner Yoox Melchert. “Inmiddels heeft zij de Nederlandse nationaliteit, maar we zijn toch wel heel verdrietig.”

Het overlijden van Koningin Elizabeth II kwam erg onverwacht voor het stel. Mogelijk gaan de twee nog iets doen ter nagedachtenis van haar. “In Engeland zijn 10 dagen van nationale rouw afgekondigd. De vlag zal daarom nog wel even hangen.”

Een Britse vlag hangt halfstok in Utrecht.
Een Britse vlag hangt halfstok in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *