Mondriaanherdenkingsmunt ziet er misschien simpel uit, maar is het niet

In Amersfoort heeft staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, symbolisch de eerste Mondriaanmunt geslagen. De herdenkingsmunt is bedoeld om kunstenaar Piet Mondriaan te eren, die 150 jaar geleden in Amersfoort is geboren. Het ontwerp oogt simpel: het oeuvre van één van de meest beroemde kunstenaars ter wereld is terug gebracht tot twee eenvoudige lijnen.

Item voor TV (RTV Utrecht) en artikel door Ulrike Nagel.

De presentatie van de Mondriaanmunt in het Mondriaanhuis in Amersfoort.

“Het ziet er misschien simpel uit, maar dat is het niet”, legt ontwerper Marjolein Rothman uit. “Ik wilde eerst zijn studio op de munt zetten, maar dat werd heel erg druk en dat deed geen recht aan zijn werk, vond ik. En toen wilde ik alleen de essentie van Mondriaan laten zien en kwam toen uit op die twee lijnen. Dat is dan nog een heel geschuif, ze moeten op de juiste plek staan en het moet allemaal in balans zijn. Je moet rekening houden met de koning, tot het helemaal klopt.”

Staatssecretaris Gunay Uslu laat de eerste Mondriaanmunt zien, v.l.n.r.: Cis Heijdenrijk, (initiatiefnemer van het Mondriaanhuis), Marjolein Rothman (ontwerper), Gunay Uslu, muntmeester Bert van Ravenswaaij, Paul Baltus (directeur Mondriaanhuis
Staatssecretaris Gunay Uslu laat de eerste Mondriaanmunt zien, v.l.n.r.: Cis Heijdenrijk, (initiatiefnemer van het Mondriaanhuis), Marjolein Rothman (ontwerper), Gunay Uslu, muntmeester Bert van Ravenswaaij, Paul Baltus (directeur Mondriaanhuis

Het Piet Mondriaan Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. Op de voorkant van de munt staat een portret van Koning Willem-Alexander. Op de achterkant het lijnenspel dat we van Mondriaan kennen, met in de ene lijn de woorden ‘Koning der Nederlanden’ en in de andere ‘Willem-Alexander’.

Voor directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis is de herdenkingsmunt de kers op de taart van het Mondriaanhuis. “Ik vind het echt een eerbetoon aan Piet Mondriaan, deze munt. We zijn zijn geboortedag in 1872 al het hele jaar aan het vieren en zo’n munt is ook iets dat echt achterblijft. Heel veel dingen gaan weer voorbij, maar deze munt blijft wellicht tot in de eeuwigheid in verzamelaarskringen bestaan.”

info_outline

Presentatie van het Mondriaan-vijfje

De presentatie van de speciale munt vond plaats in het Mondriaanhuis, het pand waar de kunstenaar in 1872 is geboren. Lange tijd was er niet meer te zien dan een klein bordje buiten, tot architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis het initiatief namen om er een echt Mondriaanhuis van te maken dat opengesteld werd voor publiek. In het Mondriaanhuis is een aantal van Piet Mondriaans vroege werken te zien, zijn bekendere werk wordt momenteel uitgeleend aan Museum Flehite waar vanaf 8 oktober een tentoonstelling te zien is van de wereldberoemde kunstenaar. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren, daarom vinden in Amersfoort tal van culturele activiteiten plaats rondom dit Mondriaanjaar met de de titel “Het feest van de verbeelding”.

De staatssecretaris benadrukte dat we trots mogen zijn op de invloed die Piet Mondriaan wereldwijd heeft gehad. “Hij is zo’n inspiratie geweest voor jonge kunstenaars. Je ziet zijn vormen en zijn werk overal in terug komen, in mode en design, in alle disciplines zie je Mondriaan. Ook bij beeldende kunstenaars. En niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Dus ik vind dat we wel trots op hem mogen zijn. En hem mogen eren. En dat doen we met deze munt.”

De herdenkingsmunt is als vijfje verkrijgbaar – met een nominale waarde van 5 euro – maar voor verzamelaars ook als speciale editie in goud en zilver.

De speciale herdenkingsmunt ter ere van Piet Mondriaan
De speciale herdenkingsmunt ter ere van Piet Mondriaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *