Luister het interview op Radio M Utrecht terug, met Ulrike Nagel, over de verschillen tussen oost- en Westduitse muziek. Dit werd uitgezonden op 22 januari 2021 tijdens de “De Duitse 30” waarbij de beste Duitstalige liedjes werden gedraaid.

Luister het interview op Radio M Utrecht terug, met Ulrike Nagel, over de verschillen tussen oost- en Westduitse muziek. Dit werd uitgezonden op 22 januari 2021 tijdens de “De Duitse 30” waarbij de beste Duitstalige liedjes werden gedraaid.
Een groep inwoners van Houten heeft duizenden handtekingen ingezameld om zo een referendum over de bouw van bijna 6000 woningen af te dwingen. Het college wil de komende twintig jaar flink gaan bouwen, maar de tegenstanders vrezen dat met name de hoogbouw het dorpse karakter van Houten gaat aantasten.
“Mensen hebben het gevoel dat er niet op een Houtense manier gebouwd wordt. Houten is altijd uniek in de manier waarop wij hier gebouwd hebben en deze plannen zien er heel anders uit. Mensen denken dat het eruit gaat zien zoals in Nieuwegein, of als in Kanaleneland of in Overvecht”, zegt Ellen Standhardt-Jonkers, één van de initiatiefnemers van het referendum.
Inmiddels staat de teller op 4300 ingezamelde handtekeningen en er waren er 2250 nodig voor een referendum. De gemeenteraad beslist morgen of de volksraadpleging er daadwerkelijk gaat komen. Maar door het aantal ingezamelde handtekeningen lijkt dat nog een formaliteit.
Raadgevend referendum
Het gaat overigens om een raadgevend referendum. Dat betekent dat de uitkomst ervan niet bindend is voor de Houtense politiek. De planning is om het tegelijkertijd te houden met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart aanstaande.
Überall in Hotels und öffentlichen Einrichtungen liegen meist graue „City clean“-Mietmatten herum. Sozusagen empfangsbereit für dreckige Schuhe. Und wenn die Matten selbst dann schmutzig sind?
Was wohl nur die wenigsten wissen: Zur Reinigung werden die Matten regelmäßig abgeholt und ins brandenburgische Bötzow gebracht. Eine Berlin-Brandenburger Beziehung also, die sich gewaschen hat!
Beitrag von Ulrike Nagel.
Nach der Zerstörung von Kabelsträngen in der Gemeinde Karstädt waren die Notrufnummer in der Prignitz nicht mehr über das Festnetz erreichbar. Im ganzen Land gab es auch Probleme im Vodafone-Netz.
Beitrag von Ulrike Nagel.
Brandenburg ist vorbereitet: Erst werden zwei Impfzentren in Cottbus und in Potsdam in Betrieb genommen. Ab Januar soll es dann weitere Impfzentren im ganzen Land geben; in Hausarztpraxen dürften erste Impfungen wohl ab dem Frühsommer möglich sein. Ein Beitrag von Ulrike Nagel.
Zum zweiten Mal hängen die Impressionisten im leeren Museum Barberini in Potsdam. Nun ließ man sich etwas einfallen: Mittels einer virtuellen Führung bringt man die Kunst dem Kunstliebhaber nach Hause.
Beitrag von Ulrike Nagel
Op 9 november is het precies 31 jaar geleden: de val van de Berlijnse muur. Ulrike (41) woont samen met haar Nederlandse vriend Jos en hun drie kinderen in Oost-Berlijn en groeide er op. “Het was destijds bizar: in één nacht lagen er allemaal nieuwe producten in de supermarkt.”
Lees het artikel door op het plaatje te klikken (PDF; 1,2 MB)
Zaterdag 3 oktober is het 30 jaar geleden dat Oost en West Duitsland werden herenigd. Het jaar daarvoor was de muur gevallen, een belangrijk moment natuurlijk in de recente geschiedenis van Duitsland. Journalist Ulrike Nagel vertelt in de uitzending over het leven in Oost-Duitsland, ze groeide er namelijk op.
Beluister het interview met Jurgen van den Berg.
Ondertussen bijna dertig jaar geleden herenigden Oost- en West-Duitsland. Toch zijn de demografische ontwikkelingen tussen beide regio’s vandaag erg groot. En het ziet er ook niet naar uit dat dat gaat veranderen, meldt het Berlijnse Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling in een nieuwe studie.
Op 3 oktober 1990 werd de Duitse Democratische Republiek (de DDR, ofwel Oost-Duitsland) herenigd met West-Duitsland. Sindsdien is de Duitse bevolking met ongeveer 3,4 miljoen mensen toegenomen. Eind 2019 telde heel Duitsland maar liefst 83,2 miljoen mensen.
Door de Duitse hereniging van 1990 tot één Duitsland werd een einde gemaakt aan de periode van verdeeldheid tussen de voormalige DDR, Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) en BRD, Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland).
Wel zijn de verschillen tussen Oost en West groot. Terwijl de westelijke deelstaten tussen 1990 en 2019 een toename zagen van bijna 5,5 miljoen mensen, zagen de vijf oostelijke staten (Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen) hun bevolking afnemen met ruim 2 miljoen mensen. Vooral Saksen-Anhalt (de deelstaat ten westen van Berlijn) kende een forse leegloop. Daar is de bevolking in dertig jaar tijd met een vierde gekrompen.
Op de cover van het Jahresbericht zum Stand der deutschen Einheit is de façade van een huis in het Oost-Duitse Görlitz afgebeeld. Links zoals die in de jaren tachtig was: oud en vervallen, een ruïne. Rechts is te zien hoe het huis er nu bijstaat, opgeknapt tot een pronkstuk, beschrijft de nieuwssite tagesschau. Zo toont de bondsregering 30 jaar na de eenwording de situatie in Oost-Duitsland graag.
Er is veel bereikt, blijkt uit het jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenheid. Dat werd woensdag, kort voor de viering van 30 jaar Duitse eenwording op 3 oktober, gepresenteerd door Marco Wanderwitz (CDU). Hij is de Ostbeauftragte, de adviseur van de bondsregering voor Oost-Duitsland. “Sommige dingen hebben wat langer geduurd dan gepland. Maar we kunnen op veel gebieden in principe zeggen: eenheid voltrokken, eenheid hersteld, eenheid bereikt.”
De studie meldt dat de migratie van Oost naar West sinds 2015 vrijwel gestopt is. Maar door de leegloop in de jaren 90 werden er te weinig kinderen geboren om de bevolking weer op peil te brengen. Ook migratie vanuit het buitenland heeft dat gat niet kunnen opvullen.
Oost-Duitsers hebben de democratie in 1989 en 1990 voor zichzelf bevochten, maar daarna was het snel gedaan met de inspraak en het mee mogen beslissen. Sinds de eenwording op 3 oktober 1990 gelden de West-Duitse politieke, economische en sociale systemen ook voor Oost- Duitsland. Veel Oost-Duitsers vinden dat ze die ‘opgelegd’ kregen en voelen zich tweederangs burgers. Dat bleek eerder deze maand weer uit een studie van de Duitse denktank de Bertelsmann Stiftung. Zo’n 60 procent van de ondervraagde Oost-Duitsers deelnemers gaf aan dat ze zich tweederangsburgers voelen. West-Duitsers hebben dat gevoel veel minder. Voor Oost-Duitsers is het feit dat ze uit Oost-Duitsland komen nog zeer belangrijk voor hun identiteit, terwijl West-Duitsers hun herkomst als minder relevant ervaren.
Die Gleise zwischen Hoppegarten und Fredersdorf sind seit einigen Wochen der Arbeitsplatz für Lennart Praed und seinen Kollegen Daniel Keller. Sie suchen das Gebiet nach Zauneidechsen ab, sammeln diese ein und setzen sie an geeigneteren Stellen wieder aus.
Am Bahnnetz rund um Berlin wird viel gebaut – so auch zwischen Hoppegarten und Fredersdorf. Doch bevor es losgehen darf, werden die Tiere gerettet, die dort leben und unter Naturschutz stehen. In diesem Fall sind es die Zauneidechsen.
Beitrag von Ulrike Nagel für RBB, Brandenburg Aktuell, “Mark & Metropole”, Sonntag 27.09.2020 um 19:30.
https://www.rbb-online.de/abendschau/ausflugstipps/beitraege/potsdamer-uferweg.html
Beitrag von Ulrike Nagel
Zwischen Glienicker Brücke und “Brücke des Friedens” kann man in Potsdam entlang des Jungfernsees radeln, wild baden, picknicken oder sich auf historischen Spuren entlang des Mauerweges und am Schloss Cecilienhof bewegen. Wir reisen vom Hauptbahnhof mit dem Wassertaxi an und radeln den Weg entlang.