RTV Utrecht: Politie schuift met medewerkers om zedenzaken op te kunnen lossen

Honderden zedenzaken liggen bij de politie Midden-Nederland op het bureau en die stapel wordt maar niet kleiner. Afgelopen week maakte een voormalig zedenrechercheur een statement op social media, door zijn frustratie te uiten over de hoeveelheid werk.

Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken

Zestig medewerkers werken op de afdeling zedenzaken. In september krijgt de politie er 24 FTE’s bij om de stapel zedenzaken sneller op te kunnen pakken. Wim Hoonhout: “Snelheid gaat ten koste van zorgvuldigheid, dat willen we natuurlijk niet, dus ik kan niet zeggen hoe snel we deze zaken dan kunnen wegwerken. Waar het om gaat, is dat we de slachtoffers zo snel mogelijk kunnen helpen, zodat zij verder kunnen, want het gaat natuurlijk om hele belastende zaken. Het is zeer onwenselijk dat zoveel zaken blijven liggen.”

Volgens Politievakbond ACP is het probleem al minstens tien jaar oud. Voorzitter Gerrit van de Kamp: “We hebben al jaar een gebrek aan personeel bij de politie, niet alleen in Utrecht, ook landelijk. Nu komen er weliswaar 24 FTE’s bij, maar die worden weggehaald bij andere afdelingen, bijvoorbeeld bij drugszaken. En daarmee trek je dus het hele korps scheef. De komende vier, vijf, zes jaar zullen er tekorten zijn en daar heeft de overheid willens en wetens voor gezorgd. Dus ik zeg het niet graag, maar dit is onoplosbaar. Je had hier tien jaar geleden op moeten anticiperen en dat is niet gebeurd.”

Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken
Ulrike Nagel in de studio van RTV Utrecht over zedenzaken

We mogen weer!

Van bioscopen tot zwembaden: ‘We gaan er een feestje van maken’

PROVINCIE UTRECHT – We mogen weer! Bioscopen, theaters, zwembaden, musea, casino’s, restaurants, allemaal konden ze niet wachten tot vandaag. En dat geldt natuurlijk minstens net zo hard voor hun bezoekers. Met de versoepelingen van vandaag breekt voor veel mensen de zomer pas echt aan.

Ulrike Nagel: Bij het Bosbad en het Louis Hartlooper Complex hopen ze op een mooie zomer

Ook in onze provincie worden de vele deuren weer enthousiast geopend. Lees hier wat er achter die deuren de afgelopen maanden is gebeurd en wat de plannen voor de zomer zijn.

Uitverkochte zalen in Louis Hartlooper Complex
Het Louis Harlooper Complex in Utrecht is al jarenlang een druk bezocht filmhuis. Maar ook hier is het in de zalen sinds afgelopen december stil. Dat er weer gasten mogen komen, voelt haast surrealistisch. “Dan besef je pas hoe erg je het gemist hebt”, zegt Roos Stelling.

Kiezen welke films er gedraaid worden, was wel even een puzzel. “Je begint vanaf nul. Het is lastig in te schatten welke voorstellingen werken.” Maar dat is toch gelukt, de voorstellingen van vanavond zijn uitverkocht.

Bosbad Leersum hoopt op mooie zomer
Jan Overweel van het Bosbad in Leersum kan opgelucht weer door het dorp lopen. De afgelopen tijd werd hem door jong en oud veelvuldig gevraagd wanneer het bad weer open ging. Vandaag dus, zegt hij tevreden. “Je wilt gewoon dat het bad weer toegankelijk is voor iedereen.”

Met 1500 bezoekers is de capaciteit ruim, maar ook hier moet van tevoren worden gereserveerd. Overweel ziet nog wel dat de abonnementverkoop nog achterblijft. “Mensen wachten het nog even af voordat ze een abonnement nemen.” Hij hoopt dat een mooie zomer met steeds minder maatregelen zal zorgen voor steeds meer bezoekers.

Trossen los in Bunschoten
Wie niet stil wil zitten is van harte welkom op de botter van Jaap van Dijk. Want ook de schippers in Bunschoten mogen nu weer passagiers meenemen. Van Dijk heeft zijn schip flink onder handen genomen. Onderdelen zijn vervangen en de boel staat weer strak in de verf.

Dat heeft wel wat geld gekost. En dat in een tijd dat er weinig werd verdiend. “We hebben bij moeten leggen”, zegt hij dan ook. “Er gaan wel wat spaarcentjes inzitten.” Gelukkig schoot het Prins Bernhardfonds met een subsidie te hulp.

Wie een zeiltocht op het Eemmeer wil maken, heeft in ieder geval plek zat. Van Dijk neemt nu maximaal 8 passagiers mee, in plaats van 12. Met het mooie weer van de afgelopen dagen is de zin om erop uit te gaan alleen maar gestegen. “Het is net of de natuur ook zegt: kom op, we gaan weer”.

Ulrike Nagel van RTV Utrecht op een Botter
Ulrike Nagel van RTV Utrecht op een Botter

RTV Utrecht: sportscholen weer open

Vandaag worden de coronaregels in Nederland verder versoepeld: doorstroomlocaties zoals dierentuinen en pretparken mogen weer open, net als sport-, dans- en muziekscholen.

Item Ulrike Nagel, RTV Utrecht: sportschool blij met versoepelingen

Bij Theo Meijer Sport in Leusden stond vanochtend nog voordat de sportschool open ging een rij. “Ik heb wel doorgetraind terwijl de sportschool binnen dicht was, want we hadden hier de mogelijkheid om buiten te trainen”, vertelt een van de sporters vanochtend. “In het begin vond ik dat wel vervelend, maar omdat we dat toch een half jaar gedaan hebben, vond ik het uiteindelijk toch wel fijn.”

Eigenaar Theo Meijer: “Hier waren we aan toe. Het was een jaar van een kameleon zijn. We moesten ons constant aanpassen en er waren constant nieuwe regels waardoor we weer meer of minder mochten doen. We zijn meer bouwvakker dan sportinstructeur geweest, omdat we constant aan het vernieuwen waren. We hebben buiten tenten gebouwd waar mensen kunnen trainen, die tenten moesten we dan weer aanpassen en nu hopen we weer langzaam naar binnen te kunnen.”

Ulrike Nagel in item over sportschool, RTV Utrecht
Item Ulrike Nagel, RTV Utrecht, sportschool Leusden

De Leusdense sportschool heeft in de afgelopen periode financieel gezien flink moeten inboeten, ondanks de verschillende steunpakketten van de overheid. “Een verlies van 30 procent is al minimaal eigenlijk, maar ik ben blij dat we mede dankzij onze loyale leden ons hoofd boven water hebben kunnen houden”, doelend op de mensen die hun abonnement lieten doorlopen.

RTV Utrecht: referendum woningbouw in Houten

Een groep inwoners van Houten heeft duizenden handtekingen ingezameld om zo een referendum over de bouw van bijna 6000 woningen af te dwingen. Het college wil de komende twintig jaar flink gaan bouwen, maar de tegenstanders vrezen dat met name de hoogbouw het dorpse karakter van Houten gaat aantasten.

“Mensen hebben het gevoel dat er niet op een Houtense manier gebouwd wordt. Houten is altijd uniek in de manier waarop wij hier gebouwd hebben en deze plannen zien er heel anders uit. Mensen denken dat het eruit gaat zien zoals in Nieuwegein, of als in Kanaleneland of in Overvecht”, zegt Ellen Standhardt-Jonkers, één van de initiatiefnemers van het referendum.

Inmiddels staat de teller op 4300 ingezamelde handtekeningen en er waren er 2250 nodig voor een referendum. De gemeenteraad beslist morgen of de volksraadpleging er daadwerkelijk gaat komen. Maar door het aantal ingezamelde handtekeningen lijkt dat nog een formaliteit.

Raadgevend referendum
Het gaat overigens om een raadgevend referendum. Dat betekent dat de uitkomst ervan niet bindend is voor de Houtense politiek. De planning is om het tegelijkertijd te houden met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart aanstaande.

Ulrike Nagel in item RTV Utrecht over referendum bij woningbouw in Houten.
Ulrike Nagel in item RTV Utrecht over referendum bij woningbouw in Houten.

RBB Brandenburg Aktuell: Mietmatten für die Hauptstadt

Überall in Hotels und öffentlichen Einrichtungen liegen meist graue „City clean“-Mietmatten herum. Sozusagen empfangsbereit für dreckige Schuhe. Und wenn die Matten selbst dann schmutzig sind?

Was wohl nur die wenigsten wissen: Zur Reinigung werden die Matten regelmäßig abgeholt und ins brandenburgische Bötzow gebracht. Eine Berlin-Brandenburger Beziehung also, die sich gewaschen hat!

Beitrag von Ulrike Nagel.

20201129-193000 Ulrike Nagel - RBB Brandenburg Aktuell - Mietmatten fuer die Hauptstadt
20201129-193000 Ulrike Nagel – RBB Brandenburg Aktuell – Mietmatten fuer die Hauptstadt

RBB Brandenburg aktuell: Notrufnummern gestört

Nach der Zerstörung von Kabelsträngen in der Gemeinde Karstädt waren die Notrufnummer in der Prignitz nicht mehr über das Festnetz erreichbar. Im ganzen Land gab es auch Probleme im Vodafone-Netz.

Beitrag von Ulrike Nagel.

20201124-193000 Ulrike Nagel Brandenburg aktuell – Notrufnummern gestört 1373333224

RBB24: Vom Testen zum Impfen

Brandenburg ist vorbereitet: Erst werden zwei Impfzentren in Cottbus und in Potsdam in Betrieb genommen. Ab Januar soll es dann weitere Impfzentren im ganzen Land geben; in Hausarztpraxen dürften erste Impfungen wohl ab dem Frühsommer möglich sein. Ein Beitrag von Ulrike Nagel.

RBB24: Ulrike Nagel, vom Testen zum Impfen
RBB24: Ulrike Nagel, vom Testen zum Impfen

Artikel in “Flair”

Op 9 november is het precies 31 jaar geleden: de val van de Berlijnse muur. Ulrike (41) woont samen met haar Nederlandse vriend Jos en hun drie kinderen in Oost-Berlijn en groeide er op. “Het was destijds bizar: in één nacht lagen er allemaal nieuwe producten in de supermarkt.”

Lees het artikel door op het plaatje te klikken (PDF; 1,2 MB)

Artikel over Ulrike Nagel in Flair.
Artikel over Ulrike Nagel in Flair.