VPRO Radio 1 Bureau Buitenland: geen mondkapje voor Markus Söder

VPRO Bureau Buitenland

In Duitsland mag er eindelijk weer gefeest worden op het Oktoberfest. De twee voorgaande jaren werd er vanwege de coronapandemie geen traditioneel bierfestival gehouden. De Beierse minister-president Markus Söder wil daarom de teugels laten vieren. Hierover Ulrike Nagel.

Ulrike Nagel op Radio 1

De Beierse enfant terrible

“De Beierse premier Söder zegt geen mondneusmasker op te doen tijdens het feesten,” vertelt Nagel. “Hij wil zich niet gaan houden aan de algemeen geldende coronamaatregelen. Söder zegt dat mensen zelf moeten beslissen of ze afstand willen houden of niet. De ziekenhuizen zijn niet overbelast, in de zomer viel het allemaal mee in de horeca en honderdduizenden mensen per dag controleren op het Oktoberfest – want over zulke aantallen hebben we het – is niet te doen, zegt hij.” Dat de Beierse politicus nu met deze uitspraak komt verbaast de journalist niet. “Het is opmerkelijk dat hij zich zo duidelijk uitspreekt – aan de andere kant staat hij wel bekend als een politicus die geen blad voor de mond neemt.”

Ongenoegen in Berlijn

De Duitse minister van Gezondheidszorg, Karl Lauterbach denkt er duidelijk anders over. Lauterbach rekent op een nieuwe golf in de herfst. Eerder vertelde hij Der Spiegel waarom het belangrijk is dat Duitsers zich aan maatregelen moeten houden. Nagel wijst ook op de timing van de omstreden uitspraak van Markus Söder: “De bondsdag wil deze week een klap op de nieuwe infectieziektenwet geven waarin coronamaatregelen worden vastgelegd, zoals verplichte maskers in het OV en in ziekenhuizen. Maar de afzonderlijke bondslanden mogen ook zelf invulling geven aan concrete maatregelen.”

Het grootse volksfeest ter wereld

Het feest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. In Beieren wordt gerekend op miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. De voorbereidingen zijn in volle gang op een speciaal daarvoor bestemd terrein in München met de naam Wiesn, wat in het Beiers dialect weide betekent. En uiteraard wordt er traditioneel Beiers bier geserveerd in verschillende feesttenten. Met zoveel mensen en zoveel alcohol is het nog maar de vraag of je je aan coronamaatregelen kunt houden. Ulrike Nagel heeft er een hard hoofd in: “het is een feest waar miljoenen mensen komen die vooral grote hoeveelheden bier willen drinken – probeer dat eens met een mondneusmasker – en die elkaar luidruchtig om de nek zullen vliegen – dus je kan je voorstellen hoe goed je dan afstand kan houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *