Poncho’s uit, want de zon breekt voorzichtig door: zo viert Utrecht Bevrijdingsdag

Utrecht – De echte diehards trokken er vandaag met poncho’s op uit om Bevrijdingsdag te vieren. De soms heftige regenbuien weerhielden mensen er niet van om op meerdere plekken in de provincie de vrijheid te vieren. En het goede nieuws is: het lijkt vanaf nu droog te blijven.

Live bijdrage van Ulrike Nagel voor RTV Utrecht.

Op meerdere plekken in het noorden van het land zijn Bevrijdingsfestivals stilgelegd of uitgesteld vanwege onweersbuien, maar in Utrecht gingen de hekken gewoon om 12.30 uur open en stapten de eerste gelaarsde bezoekers het veld op. “Vorig jaar waren er 37.000 mensen en voor dat aantal gaan we dit jaar weer”, zegt Malou te Wierik van de organisatie.

Er werd veel geschuild in Kafé de Vrijheid.
Er werd veel geschuild in Kafé de Vrijheid.

Bijna kon het festival niet doorgaan, de opluchting was groot toen een geldschieter toch steun toezegde. “Dat kwam door corona, de inflatie en het feit dat wij afhankelijk zijn van de horeca-inkomsten. Het festival is vrij toegankelijk en dat is risicovol”, zegt Te Wierik. “Maar dit jaar zijn we gered en op dit moment zijn we met andere festivals en het comité in gesprek over de toekomst van het Bevrijdingsfestival.”

Ulrike Nagel doet live verslag vanaf het bevrijdingsfestival in Utrecht.
Ulrike Nagel doet verslag vanaf het bevrijdingsfestival in Utrecht.

Door de regenbuien die gistermiddag over de stad trokken waren er dit jaar minder bezoekers dan vorig jaar op het Utrechtse Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Maar, spreekt de organisatie enthousiast, “na regen kwam zonneschijn: maar liefst 27.000 mensen bezochten alsnog het festival”. Vorig jaar waren dat er 37.000.

De organisatie zegt blij te zijn dat, “ondanks een onzekere start, ook dit jaar de vrijheid weer massaal gevierd is”. Ook was er veel animo voor het inhoudelijke programma in de bibliotheek Neude en TivoliVredenburg, hoewel daar geen bezoekersaantallen van zijn gedeeld.

Bevrijdingsfestival Utrecht in een eerder jaar. Foto: Marcel Krijgsman
Bevrijdingsfestival Utrecht in een eerder jaar. Foto: Marcel Krijgsman

Het was lang onzeker of het Bevrijdingsfestival door kon gaan, vanwege de gestegen kosten door onder meer corona en de inflatie. Omdat het een gratis festival is, is de organisatie volledig afhankelijk van de horeca-inkomsten. Slecht weer kan daarbij voor problemen zorgen, omdat er dan minder publiek komt. Het festival werd zelfs afgeblazen, maar kon dankzij een geldschieter toch doorgaan.

Om de toekomst van het festival veilig te stellen, is er een crowdfundingsactie gestart. De Bevrijdingsfestivals door heel Nederland zijn sowieso met elkaar en het 5 Mei Comité in gesprek hoe het in de toekomst verder moet, liet woordvoerder Malou te Wierik gisteren al weten.

Ulrike Nagel in de RTV-Utrecht studio met Anne-Marie Verhagen.

Het festival begon met regen, maar dat kon de eerste bezoekers om 12.30 uur weinig storen. Indie-rock collectief Personal Trainer trapte af op het hoofdpodium. Het Bevrijdingsvuur werd dit jaar aangestoken door de Oekraïense Anna Bieliaieva (32), initiatiefneemster van de herdenking in de Jaarbeurs van de Russische inval in Oekraïne. Vanaf 16.30 uur werd het droog en liep het terrein snel vol voor Snelle en De Lieve Jongens Band. Utrechtse singer-songwriter en Ambassadeur van de Vrijheid MEAU sloot het festival af. Vanaf de start van het festival was het een feestje op het Vrijheidspodium met verschillende hiphopacts en dj’s. Dit podium kwam dit jaar tot stand dankzij de opbrengsten van de crowdfundingsactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *