Kiezkind

Nee, geen dierentuin. En ook geen pretpark. Ja, ok, speeltuinen – dat hebben we wel gedaan. Want die zijn er zat in deze stad. Maar deze week heb ik ook eens de alternatieve kinderroute gekozen.

En die leidt langs winkels en cafés, plekken waar het voor zowel moeder/vader als voor het kind goed vertoeven is. Zonder gebrul, gejank, onrustig heen en weer tollen of trekken aan rok of broek. Die route bestaat!

Begin dan bij het Kinderkaufhausin de Torstraße (U-Bahn Rosenthaler Platz). Speelgoed, kleren, hebbedingen, aparte designs en voor kleine mannen een opgestelde Brio-treinset, waar kinderhanden de brug over het spoor wel duizend keer ongestoord omhoog en weer omlaag kunnen draaien.

Daarna via de Brunnenstraße omhoog naar de Veteranenstraße, stukje lopen (Buggy aanbevolen, anders wordt kind aan het begin van de dag al moe). Frau Tulpe – dat is alleen voor creatieve dames interessant; heren en kinderen gaan zich hier misschien iets sneller vervelen. Alhoewel – toen ik de stoffen met auto- en Straßenbahnprint aanwees, begreep zelfs Max dat het best leuk kan zijn om binnenkort een kussen met Berlijnse voertuigen erop op zijn bed te hebben liggen.

Door naar de Kastanienallee en dan een stuk met de échte Straßenbahn. Ik hoef niet uit te leggen volgens mij dat ´Der Weg ist das Ziel´ vooral voor kleine kinderen geldt. Het maakt Max niet uit waar we naar toe gaan, als we maar zoveel verschillende Verkehrsmittel nemen als mogelijk is.

Dan struinen we door de beroemd beruchte Prenzlauer Berg. De biowijk. Want echt – hoe mooi het hier allemaal ook is, het woordje ´bio´ (als in biologisch) schreeuwt je vanaf iedere hoek tegemoet. Daar moet je tegen kunnen. Zo heeft het verder briljante ´Das Spielzimmer´ Biokäse, Biobrot, Biomilch, Biojoghurt, Biobrause….etc. Één keer dat voorzetsel volstaat hier niet. Maar als je daar overheen kan lezen, dan is deze woonkamer voor kinderen relaxt en tof, want achterin zit een dikke indoorspeeltuin. En ook voorin is een ballenbak, een glijbaan en nog wat van die dingen. Zodat jij ook eens lekker de krant kan lezen.

Met mooi weer loop je tien meter verder naar de Helmholtzplatz, waar een grote speeltuin is, incluis cafévoor kinderen en ouders (met zelfs binnen een zandbak), en buiten auto´s, driewielers en meer van dat gespuis.

Voor de zwangeren onder ons zit om de hoek op de Lychener Straße ´Sexy Mama´. Klinkt stom, maar de collectie is groot, geweldig en niet zo heel erg duur. En ook hier: een uitgebreide speelhoek. Zodat je kan passen, en passen, en passen, en passen, en passen, en …. ok, na drie kwartier wordt het tijd om weer verder te trekken. Of naar huis te gaan.

Je kind (althans: mijn kind) zal in de S- en U-Bahn voldaan in slaap vallen (ook daarvoor is de Buggy handig).

Mocht je toch nog verder willen trekken en je vindt de dag nog niet hip genoeg, ga dan naar Schlesisches Tor en strek je voeten uit op de houten bankjes van Freischwimmer of Club der Visionäre. Eigenlijk überjonge, überspiffy uitgaansgelegenheden met housemuziek. Dat vinden ook driejarigen goed, als de zon maar schijnt, en je hen er appelsap bij serveert.

Bovendien liggen daarnaast oude tramsporen (werkt bij ons heel goed als attractie) en met gras overgroeide auto´s (nog mooier). Kortom, ik denk niet dat het veel hipper kan met kinderen.
Mijn eigen Berlijnse Kiezkind heeft zich in ieder geval uitstekend vermaakt.

En ik ook.

Geef een reactie